پنجشنبه ۱۴ فروردين ۱۴۰۴
مجلس

کمک به تقویت دیپلماسی و سیاست خارجی در قامت ریاست مجلس

کمک به تقویت دیپلماسی و سیاست خارجی در قامت ریاست مجلس
رئیس مجلس شورای اسلامی از آغاز به کار مجلس دوازدهم تا امروز با هفت سفر به شش کشور جهان تلاش کرده صدای ملت ایران را به گوش جهانیان برساند، توسعه مراودات بین المللی، تقویت محور مقاومت و چانه زنی بین المللی در راستای تامین منافع ملی و کمک و همراهی دولت در اجرای سیاست های پارلمانی، از مهم ترین اقدامات وی بوده است.
  بزرگنمايي:

پایگاه خبری شاخص بازار: توسعه دیپلماسی اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی ایران از مسیر ارتباط‌های دوجانبه و چندجانبه با مجالس کشورها همواره مورد تاکید روسای مجالس کشورمان در دوره های مختلف بوده است، دیپلماسی پارلمانی راهی برای گشایش و ارتباط میان مجالس و نمایندگان کشورهای مختلف برای دستیابی به جایگاه کشورهای مختلف در جهان است.

دیپلماسی پارلمانی به مجموعه فعالیت‌های دیپلماتیک و روابط بین‌المللی اشاره دارد که از طریق نهادهای پارلمانی و نمایندگان منتخب کشورها انجام می‌شود. این نوع دیپلماسی معمولاً به عنوان یک مکمل برای دیپلماسی رسمی دولت‌ها عمل می‌کند و می‌تواند در زمینه‌های مختلفی از جمله تقویت روابط دوجانبه، حل منازعات و ارتقاء همکاری‌های بین‌المللی مؤثر باشد.

دیپلماسی پارلمانی هم بخشی از دیپلماسی کلان کشور است که باید اهداف کلان ملی را در سیاست خارجی هدایت و پشتیبانی کند.

توجه دقیق به دیپلماسی پارلمانی می‌تواند به دستاوردهای متعددی منجر شود که در زمینه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی قابل مشاهده است، تقویت روابط بین المللی، گسترش همکاری ها، مقابله با چالش های جهانی، تقویت امنیت جهانی و کاهش تنش ها از مهم ترین دستاوردهای دیپلماسی پارلمانی است.

تقویت دیپلماسی پارلمانی همراهی با دولت در تامین منافع ملی

تقویت دیپلماسی پارلمانی یکی از الزامات مجلس دوازدهم بوده است تا از این رهگذر، دست دولت را در تأمین منافع ملی پر و زمینه چانه‌زنی‌های بین‌المللی نمایندگان دولت را فراهم کنند.

دیپلماسی پارلمانی برخلاف دیپلماسی رسمی چندان در چارچوب‌های متصلب حرکت نمی‌کند و نمایندگان کشورها راحت‌تر درخصوص موضوعات مختلف با یکدیگر گفت‌وگو می‌کنند. به همین دلیل استفاده بهینه از ظرفیت‌های دیپلماتیک نمایندگان نقش برجسته‌ای را در ارتقای کارایی دیپلماسی پارلمانی ایفا می‌کند.

رهبر معظم انقلاب در ابتدای مجلس دوازدهم و در دیدار نمایندگان با ایشان تاکید کردند: «مجلس یک وزنه سنگین است؛ دولت‌ها در دنیا از این وزنه سنگین مجالس خودشان استفاده می‌کنند؛ هم در مذاکرات، هم در تعامل، هم در مشارکت‌های عملی. در مذاکرات یک مطلبی را شما در پشت میز مذاکره به طرف مقابل میگویید، می‌گوید: «آقا! مجلس ما نمی‌گذارد، قانون داریم، نمی‌توانیم»؛ از مجلس به عنوان یک پشتوانه در مذاکره استفاده می‌کنند.» .

ایشان انواع نقش‌آفرینی نمایندگان در تحولات جهانی و دیپلماسی همچون سفرها و ملاقات‌های رئیس و نمایندگان مجلس از جمله حضور مفید رئیس مجلس در اجلاس اخیر بریکس را تأثیرگذار دانستند و گفتند: گاهی حتی یک بیانیه یا نطق نمایندگان در مسائل سیاست خارجی مهم و مؤثر است.

تاکید رهبر انقلاب بر افزایش نقش مجلس در عرصه سیاست خارجی است

این تاکیدات رهبر معظم انقلاب نشان دهنده نقش مهم مجلس در دیپلماسی و ارتباط با دیگر کشورها دارد، محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی بارها در سخنان خود تاکید کرده است که برای توسعه روابط در عرصه‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اجتماعی تلاش خواهیم کرد. سیاست جمهوری اسلامی ایران توسعه روابط با کشورهای همسایه است که از این فرصت برای توسعه روابط استفاده می‌کنیم.

وی تصریح کرد: رهبر انقلاب همواره برای توسعه دیپلماسی پارلمانی توصیه داشته اند که فعال باشد و امیدوارم بتوانیم این موضوع را در هیات های پارلمانی دنبال کنیم.

ابوالفضل عمویی دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین‌الملل با تاکید بر این که نوع فعالیت های ما در عرصه دیپلماسی پارلمانی باید تقویت شده و ارتقا یابد گفت: مقام معظم رهبری در دیدار امسال نمایندگان با ایشان تاکید فرمودند که جایگاه و نقش‌آفرینی مجلس در عرصه سیاست خارجی باید افزایش یابد و این یک مأموریت جدید برای مجلس است‌.

7 سفر رئیس مجلس به 6 کشور دنیا در سال 1403

پس از آغاز به کار مجلس دوازدهم در هفتم خرداد ماه، محمد باقر قالیباف نماینده مردم تهران در مجلس با با 198 رای از مجموع 287 رای ماخوذه رئیس مجلس دوازدهم در اجلاسیه اول شد، قالیباف از زمان تصدی ریاست مجلس دوازدهم تاکنون هفت سفر به کشورهای روسیه، لبنان، سوئیس، تاجیکستان، اتیوپی و آذربایجان داشته است که در این میان قالیباف به دلیل رخدادهای لبنان دو بار به بیروت سفر کرده است.

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی ایران، از ابتدای مجلس دوازدهم در زمینه دیپلماسی پارلمانی فعالیت‌های متعددی داشته است وی در راستای تقویت روابط بین المللی تلاش کرده تا روابط ایران با کشورهای دیگر را از طریق تعاملات پارلمانی و برگزاری نشست‌ها و کنفرانس‌ها تقویت کند. این تلاش‌ها می‌تواند به بهبود ارائه تصویر ایران در عرصه بین‌المللی کمک کند.

از مهم ترین اقدامات رئیس مجلس شورای اسلامی در راستای دیپلماسی پارلمانی، توجه به محور مقاومت و تاکید بر حمایت جمهوری اسلامی ایران از محور مقاومت، لبنان و غزه بوده است موضوعی که در بسیاری از دیدارهایی که وی با سران کشورهای اسلامی و غیر اسلامی داشته شاهد بوده ایم.

همراهی مجلس و دولت در دیپلماسی اقتصادی

قالیباف با تاکید بر اینکه مجلس و دولت یک سیاست قطعی دارند و این است که افزایش تبادلات با کشورهای منطقه و همسایگان را در اولویت سیاست خارجی خود قرار دهند. بیان کرد: ما در برنامه هفتم توسعه نیز به دنبال افزایش تبادلات با کشورهای منطقه هستیم. این موضوع مورد تأکید رهبر معظم انقلاب بوده و در اسناد بالادستی هم قید خواهد شد.

سنت پترزبورگ، نخستین سفر قالیباف در مجلس دوازدهم/ دیپلماسی پارلمانی در سرزمین تزارها

قالیباف پس حضور در مسند ریاست مجلس شورای اسلامی، در نخستین سفر خود در 20 تیرماه 1403 به منظور حضور در نشست روسای مجالس بریکس با موضوع «نقش پارلمان‌ها در تقویت چندجانبه‌گرایی برای توسعه و امنیت جهانی عادلانه»،به سنت‌پترزبورگ روسیه سفر کرد، رئیس مجلس شورای اسلامی با این سفر بستر تقویت روابط اقتصادی میان ایران و کشورهای عضو بریکس را فراهم کرد.

رییس قوه مقننه پیش از این سفر با بیان اینکه کشورهای عضو بریکس از نظر جمعیتی، جمعیت قابل توجهی‌ در حوزه مصرف و نقش بسیار مهمی در حوزه تولید دارند که ما را از یکجانبه‌گرایی که کشورهای غربی ایجاد کرده‌اند دور می‌کند گفت: بریکس می‌تواند از فشارهای غرب و آمریکا پیشگیری کند و سبب توسعه و ایجاد امنیت جهانی و منطقه‌ای به صورت عادلانه شود.

رئیس مجلس شورای اسلامی در این اجلاس با بیان اینکه کشورهای عضو بریکس باید به دنبال نقش آفرینی بیشتر و موثرتر در زنجیره ارزش جهانی باشند، گفت: بر این باورم که اقتصادهای کشورهای عضو بریکس با ظرفیت‌های متعدد در حوزه‌های مختلف و راهبردی، مکمل، متمم و تقویت کننده یکدیگر هستند و این ظرفیت ارزشمندی برای توسعه متقابل همکاری های دوجانبه و چند جانبه است.

دیدار رئیس مجلس با پوتین در حاشیه اجلاس بریکس

قالیباف در حاشیه این اجلاس با برخی از روسای مجالس کشورهای عضو بریکس نیز در راستای افزایش روابط دو جانبه و چند جانبه دیدار کرد.

دیدارهای دوجانبه و فشرده قالیباف پس از نشست بریکس ادامه داشت و یکی از مهم‌ترین بخش‌های این سفر با دیدار دو مقام ارشد ایرانی و روسی رقم خورد؛ دیدار رئیس مجلس ایران و رئیس‌جمهور روسیه.

در جریان این دیدار قالیباف و پوتین در جلسه‌ای 50 دقیقه‌ای به بررسی موضوعات اقتصادی و راهبردی پرداختند.

کمک به تقویت دیپلماسی و سیاست خارجی در قامت ریاست مجلس

تاجیکستان دومین مقصد سفر قالیباف در مجلس دوازدهم

رئیس مجلس شورای اسلامی در دومین سفر خود در مجلس دوازدهم چهارشنبه، 18 مهرماه 1403 در رأس یک هیأت پارلمانی عازم دوشنبه پایتخت تاجیکستان شد، این سفر به دعوت همتای تاجیکستانی صورت گرفت و قالیباف در این سفر با رستم امامعلی رئیس مجلس ملی، محمدطاهر ذاکرزاده رئیس مجلس نمایندگان و امامعلی رحمان رئیس‌جمهور تاجیکستان دیدار کرد.

رئیس قوه مقننه در کنفرانس«سی امین سالگرد قانون اساسی جمهوری تاجیکستان» پیشنهاد امضای پیمان هم‌گرایی پارلمانی میان کشورهای منطقه را ارائه کرد که با استقبال میزبان و دیگر شرکت کنندگان همراه شد.

کمک به تقویت دیپلماسی و سیاست خارجی در قامت ریاست مجلس

رئیس مجلس شورای اسلامی در جریان سفر 2 روزه خود به کشور تاجیکستان «شاهنامه فردوسی» و پروژه «دستگاه‌های موسیقی ایران» به مدیریت هنری حسین علیزاده را به مقامات تاجیکستانی اهدا کرد.

لبنان سومین سفر رئیس مجلس شورای اسلامی

رئیس مجلس شورای اسلامی یک روز پس از بازگشت از تاجیکستان عازم بیروت پایتخت لبنان شد، رئیس مجلس در بدو ورود به بیروت در جمع خبرنگاران، گفت: پیش از عزیمت به ژنو برای شرکت در اجلاس بین المجالس جهان، امروز (شنبه 21 مهر ماه) به دعوت رییس مجلس لبنان و به منظور ارسال پیام رهبر معظم انقلاب، رئیس جمهور و مردم ایران به بیروت سفر کردم تا به مردم لبنان بگویم؛ ما مثل همیشه کنار ملت این کشور،دولت و مقاومت هستیم و در همه شرایط سخت مثل گذشته همراه آنها خواهیم بود.

سفر قالیباف به بیروت در حالی در 21 مهرماه انجام شد که رژیم صهیونیستی از دوم مهر ماه حملات گسترده به مناطق مختلف جنوب لبنان را آغاز کره بود.

بازدید رئیس مجلس از محل بمباران رژیم صهیونیستی در منطقه البسطه بیروت

قالیباف در جریان سفر یک روزه خود به لبنان با حضور در منطقه البسطه بیروت (بیروت غربی) که 48 ساعت پیش توسط رژییم صهیونیستی بمباران و تخریب شده بود، از مناطق مسکونی این منطقه، بازدید کرد.

کمک به تقویت دیپلماسی و سیاست خارجی در قامت ریاست مجلس

قالیباف در حاشیه این سفر با رئیس مجلس لبنان دیدار و گفت وگو کرد، وی اظهار داشت: در این شرایط بدون شک جمهوری اسلامی ایران همچنان حامی ملت فلسطین و لبنان است و این حمایت‌ها ادامه دارد و حتما این جنایات رژیم منحوس و گرگ صفت صهیونیستی را محکوم می‌کنیم.

وی تصریح کرد: وظیفه ما حمایت و پیشتیبانی از مردم در ارسال امکانات، رسیدگی به مجروحین و بازسازی این مناطق است و کمک خواهیم کرد.

در ادامه قالیباف بیروت را به مقصد ژنو ترک کرد.

حضور رئیس مجلس در اتحادیه مجالس کشورهای اسلامی ژنو

رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه سفر خود به بیروت یکشنبه، 22 مهر ماه در رأس هیأت پارلمانی برای حضور در نشست اتحادیه مجالس کشورهای اسلامی(PUIC) به ژنو سفر کرد.

کمک به تقویت دیپلماسی و سیاست خارجی در قامت ریاست مجلس

رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست (PUIC) با بیان اینکه قبل از ژنو به بیروت رفتم تا صدای مظلومیت و ایستادگی مردم لبنان را به ژنو برسانم، گفت: هر نوع همکاری سیاسی و اقتصادی با رژیم صهیونیستی باید متوقف شود.

قالیباف افزود: ما نیازمند قطع هر نوع همکاری، کمک و گفت وگو با رژیم و متوقف کردن هر نوع پروژه سیاسی و اقتصادی هستیم که اسراییل را یاری کند. امت اسلامی باید فشار یکپارچه و موثر برای توقف این رژیم کودک کش به آمریکا وارد کند. شریان های حیاتی رژیم اسراییل اکنون در کنترل امت اسلامی است،

سفر رییس مجلس به پنجمین اقتصاد آفریقا و عضو بریکس

رئیس مجلس شورای اسلامی 27 دی ماه در رأس هیأتی پارلمانی به منظور توسعه روابط دوجانبه، عازم آدیس آبابا پایتخت کشور اتیوپی شد. قالیباف درمورد اهمیت توسعه و تقویت روابط با آفریقا با بیان اینکه روابط سیاسی و رسمی ایران و اتیوپی بیش از 70 سال است که برقرار است، تاکید کرد: نکته‌ای که باید در این بخش به آن توجه کنیم این است که اتیوپی در آفریقا، از جمله کشورهای پیشرو به سمت توسعه است و گام هایی بلندی را برمی دارد.از سویی دیگر جمعیت این کشور، دومین جمعیت کشور آفریقایی است و بیش از 120 میلیون نفر جمعیت دارد و اقتصاد پنجم قلمداد می‌شود.

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به مطالبه مقام معظم رهبری در آغاز به کار مجلس دوازدهم درباره فعالیت این مجلس در حوزه روابط بین الملل و دیپلماسی،گفت: رهبری تاکید داشتند که مجلس باید در این حوزه ها، فعالیتی گسترده تری داشته باشد. از این رو ما در مجلس معتقدیم که یکی از فرصت‌های مهم ما در آفریقاست و به این جهت، ما این سفر را به اتیوپی انجام می‌دهیم.

کمک به تقویت دیپلماسی و سیاست خارجی در قامت ریاست مجلس

رئیس مجلس شورای اسلامی در سفر دو روزه خود به اتیوپی، به همراه جمعی از نمایندگان، از موزه جنگ ادوا بازدید کرد. این موزه به‌عنوان نمادی از مقاومت مردم اتیوپی در برابر استعمار، حفظ استقلال و روحیه خودباوری این ملت شناخته می‌شود.

سفر رئیس مجلس به باکو برای شرکت در مجمع عمومی اتحادیه بین المجالس آسیایی

رئیس مجلس شورای اسلامی برای حضور در مجمع عمومی اتحادیه بین المجالس آسیایی ( APA ) 30 بهمن ماه به باکو پایتخت آذربایجان سفر کرد.

قالیباف در پانزدهمین نشست مجمع عمومی APA در باکو با بیان اینکه آینده‌ فلسطین را نه آمریکا و نه هیچ قدرت استعماری دیگری تعیین نخواهند کرد، بلکه حق تعیین سرنوشت فقط با ملت فلسطین است، گفت: تنها راه پایان بحران جاری منطقه‌ی غرب آسیا برقراری آتش‌بس کامل و پایدار در نوار غزه، خروج کامل ارتش اشغالگر صهیونیستی از سرزمین‌های فلسطین، لبنان و سوریه، ارسال کافی، فوری و بدون مانع کمک‌های بشردوستانه به سراسر غزه و بازگشت امن و بدون محدودیت آوارگان فلسطینی به اماکن مسکونی خودشان است.

کمک به تقویت دیپلماسی و سیاست خارجی در قامت ریاست مجلس

قالیباف در حاشیه این اجلاس با روسای مجالس کشورهای عمان و امارات دیدار و بر وحدت کشورهای اسلامی تاکید کرد.

رییس مجلس شورای اسلامی در دیدار با رییس جمهور جمهوری آذربایجان گفت: امروز ایران و آذربایجان مصمم هستند تا امنیت و ثبات پایداری در منطقه ایجاد شود ضمن اینکه تأکید داریم امنیت منطقه قفقاز باید به دور از هرگونه دخالت خارجی تأمین شود.

کمک به تقویت دیپلماسی و سیاست خارجی در قامت ریاست مجلس

الهام علی‌اف نیز در این دیدار ضمن تأکید بر ضرورت گسترش روابط میان دو کشور دوست و همسایه، گفت: در همین رابطه توسعه روابط پارلمانی نیز مورد اهمیت است که خوشبختانه در حال گسترش است.

دومین سفر رئیس مجلس به لبنان در سال 1403/ شرکت در تشییع پیکر شهیدان نصرالله و صفی الدین

محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی پنجم اسفند ماه به همراه نمایندگانی از جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در مراسم تشییع پیکر شهیدان سیدحسن نصرالله و سیدهاشم صفی‌الدین عازم لبنان شد، وی با بیان اینکه شهید نصرالله عزت امت اسلامی، جهان اسلام و جبهه مقاومت است گفت: امروز نقطه عطفی در عظمت جبهه مقاومت، امت اسلام و مردم لبنان است.

وی در ادامه با تأکید بر اینکه بی‌شک شهید نصرالله عزت امت اسلامی، جهان اسلام و جبهه مقاومت است، گفت: امیدواریم مراسم تشییع امروز نیز نقطه عطفی در عظمت جبهه مقاومت، امت اسلام و مردم لبنان باشد. شهید نصرالله در طول حیات خود مایه افتخار و غرور امت اسلامی بود و همه وجدان‌های بیدار و همه آزادیخواهان جهان وفاق امت اسلام و بشریت در راه مبارزه با نسل‌کشی رژیم صهیونیستی را حول محور این شخصیت برجسته می‌شناسند که یک افتخار بزرگ است.

وی در این سفر علاوه بر شرکت در مراسم تشییع شهیدان نصرالله و صفی الدین با روسای جمهور و مجلس لبنان دیدار و گفت وگو کرد.

کمک به تقویت دیپلماسی و سیاست خارجی در قامت ریاست مجلس

از نکات حائز اهمیت این است که محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در تمامی سفرهای داخلی و خارجی، خود خلبان هواپیماست.

کمک به تقویت دیپلماسی و سیاست خارجی در قامت ریاست مجلس

رئیس مجلس شورای اسلامی در تمامی این سفرها به دنبال ایجاد همکاری با مجامع بین‌المللی و منطقه‌ای بوده و سعی کرده است که نمایندگان ایران در این مجامع فعال باشند، وی همواره بر اهمیت روابط با کشورهای همسایه تأکید کرده و سعی کرده است که از طریق دیپلماسی پارلمانی، در توسعه و تقویت روابط ایران با کشورها یار و کمک دولت و دستگاه دیپلماسی باشد .


نظرات شما
آخرین اخبار