پایگاه خبری شاخص بازار: سایت تحلیلی "اویل پرایس" که مسائل مرتبط با نفت و انرژی را پوشش میدهد در گزارشی با اشاره به امیدوارکننده بودن آینده هیدروکربنی عراق و چشم انداز انرژی آن کشور می نویسد: "این امیدواری تحقق خواهد یافت اگر دولت "سودانی" نخست وزیر عراق در هفته های آتی استراتژی سرمایه گذاری کاربردی تر و عملی تر را اجرا کند. با توجه به ذخایر عظیم هیدروکربنی که از نظر کیفیت بسیار جذاب و از نظر هزینه تولید بازای هر بشکه پایین است، عراق در سالیان اخیر باید به خودکفایی در حوزه انرژی دست می یافت و ظرفیت بالقوه صادرات خود را افزایش می داد. با این وجود، محدودیت های سیاسی داخلی و سیاست های منطقه ای مانع از پیشرفت آن کشور در این عرصه شده است. از زمان روی کار آمدن دولت سودانی چشم انداز به طور چشمگیری تغییر کرده است".
بغداد در تلاش است تا اتکای خود به گاز ایران را کاهش دهد
"اویل پرایس" با اشاره به دستور کار دولت سودانی در حوزه انرژی می نویسد:"بغداد اکنون فعالانه در تلاش است تا اتکای خود به انرژی ایران را کاهش دهد و چارچوب مالی شفاف تری برای سرمایه گذاری ایجاد کند. در روزهای اخیر، بغداد دوباره خبرساز شده است. مقام های عراقی اعلام کردند که این کشور به زودی قراردادی را برای ساخت سکوی واردات گاز طبیعی مایع به همراه خطوط لوله جدید به منظور اتصال به زیرساخت های موجود برای نیروگاه های برق در جنوب آن کشور منعقد خواهد کرد. به گفته "حمزه عبدالباقی" مدیر شرکت گاز جنوب، واردات گاز طبیعی مایع از طریق پایانه شناور انجام خواهد شد. در حالی که هیچ گونه جزئیات رسمی ای در مورد این که چه کشوری گاز طبیعی مایع مورد نیاز عراق را تامین می کند ارائه نشده، تحلیلگران انتظار دارند گاز طبیعی مایع قطر نقش اصلی را ایفا کند زیرا عراق پیش تر در سال 2022 میلادی نیز آن کشور را به عنوان گزینه محتمل واردات گاز مورد نیاز خود معرفی کرده بود".
گاز 2
چرا عراق درصدد است وابستگی خود به انرژی ایران را کاهش دهد؟
"اویل پرایس" با اشاره به دلایل تصمیم بغداد برای کاهش وابستگی به واردات گاز از ایران می نویسد:"علیرغم ذخایر عظیم گاز طبیعی عراق، این کشور برای مدت زمانی طولانی به عرضه گاز ایران وابسته بوده است. با این وجود، تحت فشارهای منطقه ای و جهانی، بغداد اتکای خود به تهران را کاهش داده و به دنبال واردات گاز بیش تر از سایر شرکای منطقه ای و بین المللی است. وزارت برق عراق ماه گذشته اعلام کرد که ترکمنستان حدود نیمی از نیاز نیروگاه های عراق را پوشش خواهد داد. این وزارتخانه اعلام کرد که دولت عراق با بانک تجارت آن کشور برای نهایی کردن مراحل مالی به منظور تامین گاز از ترکمنستان همکاری داشته است. در حالی که جزئیات این قرارداد هنوز مشخص نیست، ترکمنستان و عراق توافق نامه ای را برای تامین روزانه 20 میلیون متر مکعب گاز امضا کرده اند. در حال حاضر، 60 درصد نیروگاه های عراق گازسوز هستند. بغداد به موازات این ابتکارعمل وارداتی، در حال تقویت سیاستگذاری های داخلی خود در حوزه گازی است و قصد دارد تولید در چندین میدان اصلی گاز را آغاز کند و تا سال 2030 میلادی آن را توسعه دهد".
چرا توافق گاز عراق و ترکمنستان ممکن است عملیاتی نشود؟
"اویل پرایس" با اشاره به موانع پیش رو برای اجرای توافق عراق و ترکمنستان بر سر واردات گاز می نویسد:"تقویت اکتشاف و تولید گاز داخلی ضروری است، زیرا اتکا به منابع خارجی، امنیت عراق در حوزه انرژی را تضعیف می کند. تحلیلگران هشدار می دهند که توافق گاز ترکمنستان و عراق ممکن است محقق نشود زیرا گاز باید از طریق ایران ترانزیت شود و خطراتی را به همراه دارد. به ادعای برخی ناظران خارجی تهران با تحریم های بین المللی، بی ثباتی سیاسی داخلی و تهدیدات امنیتی مواجه است که می تواند بر عراق تأثیر بگذارد. اگر توافق ترکمنستان به نتیجه نرسد، جایگزین عراق احتمالا قطر خواهد بود، اما واردات گاز طبیعی مایع همچنان پرهزینه است و تنها به عنوان یک راه حل کوتاه مدت قابل اجراست. اکثر کارشناسان بر سر این موضوع اجماع نظر دارند که بهترین استراتژی عراق استفاده کامل از تولید گاز موجود خود و هم چنین تسریع توسعه میادین گازی موجود در عراق و تسریع ظرفیت تولید جدید آن کشور است".
گاز
عراق نیازمند استراتژی جایگزین برای بهره برداری از انرژی های تجدیدپذیر است
این سایت با اشاره به این که عراق باید به موازات واردات گاز از کشورهای دیگر بر روی انرژی های تجدیدپذیر نیز کار کند، می افزاید:"تولید گاز طبیعی برای تامین نیازهای برق در حال رشد عراق امری حیاتی است. اتخاذ استراتژی سرمایه گذاری در مقیاس بزرگ برای گسترش انرژی های تجدیدپذیر نیز ضروری است. شرکتهای MASDAR ابوظبی، ACWA Power عربستان سعودی و توتال پیش تر پروژههای انرژی خورشیدی را راهاندازی کردهاند، اما سرمایهگذاری بسیار بیش تری مورد نیاز است. انتظار میرود که تلاشهای برای تنوع بخشیدن به اقتصاد تحت زمامداری دولت سودانی که شامل تقویت بخشهای غیرنفتی و جذب سرمایهگذاری خارجی است، تقاضای برق داخلی را به سطوح بیسابقه برساند. جای تعجبی ندارد که ذخایر قابل توجه گاز عراق هنوز تا حد زیادی استفاده نشده اند. اتحادهای ژئوپولیتیکی و تحولات سیاسی داخلی، عراق را به واردات انرژی وابسته کرده و اهرم منطقه ای آن کشور را محدود ساخته است. با این وجود، رویکرد کنونی دولت سودانی گامی بزرگ در جهت بازیابی بخشی از هیدروکربن و قدرت اقتصادی آن کشور است".
بهبود روابط بغداد و اربیل؛ تحولی راهگشا برای آینده انرژی عراق
"اویل پرایس" در بخش پایانی این گزارش با اشاره به یک تحول مهم داخلی در عراق و تاثیر آن بر چشم انداز آینده انرژی آن کشور می نویسد:" در همین حال، یکی دیگر از تحولات مهم برای آینده عراق، بهبود روابط بین دولت بغداد و حکومت خودمختار اقلیم کردستان عراق است. طی یک سال گذشته، عراق با اقلیم کردستان عراق بر سر درآمد نفتی اختلافات قابل توجهی داشته است. تنش های سیاسی، همراه با عدم شفافیت در پرداخت درآمدهای نفتی و مالیات، منجر به زیان 19 میلیارد دلاری به دلیل محاصره صادرات نفت اقلیم کردستان عراق به بازارهای جهانی شده است. به نظر میرسد که با بهبود روابط بین اربیل و بغداد، این تنش با محوریت تقسیم درآمد و کنترل میادین نفتی در هفتههای اخیر کاهش یافته است. وزیر منابع اقلیم کردستان عراق اخیرا به خبرگزاری کُردی "روداو" گفتند که انتظار دارند صادرات نفت اقلیم کردستان عراق تا پیش از ماه مارس از سر گرفته شود. این پیشرفت به دنبال تصویب اصلاحیه بودجه توسط پارلمان عراق برای تخصیص یارانه به منظور پوشش هزینه های تولید برای شرکت های نفتی بین المللی فعال در اقلیم کردستان عراق صورت میگیرد".