- نوشته شده توسط:
شاخص بازار
-
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۶:۴۴:۲۴
با ورود شمش نقره به بورس کالا و افزایش ارزش بازار این فلز گرانبها، نقره توانسته است جایگاه ویژهای در سبد سرمایهگذاری پیدا کند. این فلز، به دلیل کاربردهای صنعتی گسترده و جذابیت سرمایهگذاری در بازارهای جهانی، رقیبی جدی برای طلا شده و رشد قیمتی چشمگیری را تجربه کرده است. آیا نقره میتواند آیندهای درخشانتر از طلا داشته باشد؟
پایگاه خبری شاخص بازار: با ورود شمش نقره به بورس کالا و اضافه شدن یک کلاس دارایی جدید به سبد سهامداران، صحبتهایی در خصوص ارزندگی و آینده این کالا مطرح میشود. حال بررسی خواهیم کرد که آینده نقره به مثابه بیت کوین و طلا با رشدهای مناسبی عجین خواهد شد و یا کماکمان نمیتوان به دید سرمایهگذاری روی آن حساب باز کرد؟
ارزش بازار
ارزش بازار هر دارایی میتواند بیانگر اقبال عمومی به آن دارایی باشد. اگر ارزش بازار کالاها مانند طلا، نقره و نفت افزایش پیدا کند، اهمیت تقاضای جهانی و پتانسیل کاربردهای صنعتی را منعکس میکند. از سوی دیگر داراییهایی با ارزش بازار بالا، معمولاً از نقدشوندگی بیشتری برخوردارند. این به سرمایهگذاران امکان میدهد که به راحتی وارد بازار شوند یا از آن خارج شوند.
اتفاقی که برای نقره نیز افتاده و با رشد خیرهکننده ارزش بازار آن در سنوات گذشته، این کالا را به یک دارایی امن تبدیل کرده است. نمودار زیر میتواند این روند را به خوبی نشان دهد؛ بهطوری که ارزش بازار نقره در انتهای سال 2015 تنها 350 میلیون دلار بود. اما به واسطه افزایش تقاضای صنعتی برای نقره، ارزش بازار این کالا به 5 میلیارد دلار در سال 2022 رسید.
از طلا به نقره؛ تغییر نگرش سرمایهگذاران به داراییهای امن
برای نشان دادن بزرگی ارزش بازار نقره، مقایسه آن با ارزش بازار طلا میتواند اقبال جهانی به نقره و تبدیل شدن آن به یک دارایی امن را به خوبی به تصویر بکشد. ارزش بازار طلا برای سال 2015 حدودا 7 میلیارد دلار بود که به 25 میلیارد دلار در سال 2022 نیز رسید. این یعنی در سال 2015 نسبت ارزش بازار طلا به نقره 20 واحد بود که به 5 واحد در سال 2022 رسید.
از طلا به نقره؛ تغییر نگرش سرمایهگذاران به داراییهای امن
علت این رشد چیست؟
تقاضای صنعتی برای نقره یکی از عوامل کلیدی محرک بازار جهانی نقره است. نقره به دلیل ویژگیهای منحصر بهفردی مانند رسانایی بالای الکتریکی و حرارتی، بازتابندگی و خواص ضدباکتریایی، یکی از اجزای حیاتی در کاربردهای صنعتی مختلف است. این فلز به طور گسترده در صنایع الکترونیک، پنلهای خورشیدی و صنعت خودروسازی استفاده میشود. بهعنوان مثال، خمیر نقره در سلولهای فتوولتائیک برای پنلهای خورشیدی کاربرد دارد که به دلیل حرکت جهانی به سمت منابع انرژی تجدیدپذیر، تقاضای آن افزایش یافته است. این تقاضای قابلتوجه، نقش غیرقابل جایگزین نقره در فناوریهای مدرن و راهحلهای انرژی سبز را نشان میدهد و به طور چشمگیری بازار را پیش میبرد.
تقاضای سرمایهگذاری نیز یکی دیگر از عوامل مهم تأثیرگذار بر بازار جهانی نقره است. سرمایهگذاران نقره را بهعنوان یک دارایی امن، مشابه طلا، بهویژه در زمانهای عدم اطمینان اقتصادی یا نوسانات بازار، در نظر میگیرند. سکهها، شمشها و صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) نقره همواره توجه سرمایهگذاران نهادی و خردهفروشی را که به دنبال تنوعبخشی به پرتفوی خود و محافظت در برابر تورم یا کاهش ارزش ارز هستند، به خود جلب میکنند.
روند قیمتی نقره
از آنجایی که ارزش بازار بر اساس حاصلضرب حجم معاملات در قیمت کالا به دست میآید، مشخصا افزایش در تقاضا، افزایش در قیمتها را نیز به همراه خواهد داشت. در همین راستا قیمت نقره از 15 دلار به ازای هر اونس در سال 2020، به 30 دلار به ازای هر اونس در سال 2024 رسیده است. این یعنی نقره در مدت زمان 5 سال با رشد 100 درصدی مواجه شده است؛ در حالی که رشد طلا در همین بازه زمانی تنها 46 درصد بوده است. گفتنی است که در بازه زمانی مذکور، تنشها و جنگها در سراسر دنیا به حداکثر خود رسیده است و فرصت خوبی برای رشد طلا را ایجاد کرده بود.
نقره در بورس کالا
به واسطه این اقبال جهانی و تغییر نگرش در مصرف انرژی با توجه به افق 2030، توجه به نقره در داخل کشور نیز به حداکثر خود رسیده است. در همین راستا از 20 آذرماه، مبادلات نقره در بورس کالا آغاز شده و تا کنون در مجموع 3551 کیلوگرم شمش نقره در قالب گواهی سپرده و قرارداد آتی به ارزش بیش از 335 میلیارد تومان، در این بازار معامله شده است. اما این پایان کار نبوده و در هفته گذشته و در تاریخ 26 دی ماه رکورد ارزش معاملات این گواهی زده شد و معادل 609 کیلوگرم برابر با 57 میلیارد تومان معامله در رینگ نقره صورت گرفت.
تا کنون هیچ نظری ارسال نشده است ...