پایگاه خبری شاخص بازار: در این راستا مدیرعامل شرکت سبلان فولاد معتقد است متاسفانه سالهای متوالی است که نوسان سینوسی بازار گریبان این صنعت را گرفته و البته طی این سالها نتوانستیم بستر و راهحل مناسبی برای این موضوع پیدا کنیم. به گفته محمدحسین میرزازاده بقای هر بنگاه اقتصادی در گرو افزایش بهرهوری است و رشد بهرهوری بدون زیرساختهای آن امکانپذیر نیست . در ادامه گفتوگو با محمدحسین میرزازاده، مدیرعامل شرکت سبلان فولاد را از نظر میگذرانیم.
نوسانات قیمت آهن آلات در سالی که گذشت به چه میزان بوده و دلیل این نوسان را ناشی از چه مسالهای میدانید؟
از تاثیر نوسانات قیمت ارز و دلار بر کاهش یا افزایش قیمت میلگرد و سایر مقاطع فولادی، نباید چشمپوشی کرد. کشور ما یکی از کشورهای صادرکننده آهنآلات است و قیمت نهایی تعیینشده برای صادرات این محصول، بر حسب دلار است. به همین خاطر، نوسانات دلار از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت محصولات فولادی است.به هر حال متاسفانه نوسان سینوسی بازار سالهای متوالی است که گریبان این صنعت را گرفته و البته طی این سالها نتوانستیم بستر و راهحل مناسبی برای این موضوع پیدا کنیم. مقاطع فولادی جزو مصالحی است که به صورت مستقیم با نوسانات ارز دچار تنش میشود و این موضوع تجارت این صنعت را با دغدغههای بزرگی روبهرو کرده است.
شما به عنوان یک شرکت فولادی چه چالشهایی برای تولید و عرضه دارید؟
طبعا چالشهای بسیار زیادی در این حوزه وجود دارد اما به طور ویژه تولید و عرضه به موقع در این صنعت از اولویت بالایی برخوردار است که علاوه بر سودآوری شرکت در اعتمادسازی مشتریان نیز نقش بالقوهای دارد؛ به هر حال زمانی که بتوانیم وفای به عهد داشته باشیم مشتریان وفاداری پیدا میکنیم اما وقتی نوسانات ارز باعث گپ تولید و عرضه میشود علاوه بر افزایش هزینههای تولید و عرضه حاشیه سود کمتری نیز وارد مجموعه میشود . هم اکنون تولید محصولات به واسطه نوسانات ارز و قطعی مکرر برق و گاز با چالشهای جدی روبهرو است و دود این ناکارآمدیها در نهایت به چشم تولیدکننده میرود. بنابراین تامین سوخت در گرما و سرما و ثبات قیمت ارز میتواند تاثیر مثبتی در روند فعالیت شرکتها داشته باشد .
یکی از روشهای کاهش هزینههای تولید و عرضه محصولات فولادی فعالیتهای زنجیرهای است. در این راستا مجتمع آهن و فولاد سبلان چه اقداماتی داشته است؟
طبعا برای کاهش هزینهها ایجاد زنجیره تولید و عرضه اصل مهم است. بقای هر بنگاه اقتصادی در گرو افزایش بهرهوری است. رشد بهرهوری موجب افزایش تولید، کاهش هزینهها، افزایش توان رقابتی کسب و کار و سودآوری پایدار برای بنگاه اقتصادی خواهد شد. همچنین افزایش بهرهوری در سطح ملی موجب افزایش تولید ناخالص داخلی و رشد اقتصادی کشور میشود.
در ابتدای زنجیره فولاد، بخشهای تولیدی صنعت (زنجیره تولید) است که در آن از اکتشاف و استخراج سنگآهن از معادن و عملیات مربوط به حوزه متالورژی استخراجی گرفته تا تبدیل آن به کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی، شمش و محصولات دیگر در کارخانههای تولیدکننده آهن و فولاد قرار دارند و در انتهای این زنجیره که به آن زنجیره تامین فولاد نیز میگویند، صنایع و شرکتهای مصرف قرار دارند. در ایجاد و تاسیس واحد فولادی باید تمام این زنجیره در نظر گرفته شود تا بیشترین میزان سوددهی و بهرهوری را به همراه داشته باشد. دقیقا این زنجیره منسجم را در مجتمع این شرکت میتوانید به وضوح مشاهده کنید .در این راستا 70درصد محصولات ما صادراتی و 30درصد نیاز کشور را تامین میکند .
آیا برای صادرات اقداماتی داشتهاید؟ و تحریمها چه تاثیری بر این حوزه داشته است؟
نوسانات ارز و نبود ساختار مبادله ارزی با کشورهای هدف از چالشهای اصلی این صنعت است و از دولت جاری تقاضا میکنیم که این دو موضوع مهم را حل و فصل کند تا بتوانیم با فراغ بال به صادرات بپردازیم البته بهرغم چالشهای موجود، صادرات خوبی به منطقه قفقاز، آسیای میانه و کشورهای همجوار داشتهایم؛ در حال حاضر تمام مبادلههای مالی از طریق صرافیها انجام میشود که هزینه مازادی بر دوش تولیدکنندگان میگذارد.
بنابراین برای داشتن بازار بزرگتر نیازمند حضور قاطعانه در این عرصه هستیم که این موضوع بدون حل دو چالش یادشده امکانپذیر نیست.
گزارش از اهن نیوز