پایگاه خبری شاخص بازار، فولاد مبارکه در آستانه بهره برداری از اولین فاز بزرگترین نیروگاه خورشیدی ایران در تیرماه 1403 است.
بهمن سال گذشته بود که فولاد مبارکه با تأسیس و سرمایه گذاری در شرکت صنایع نیرو و انرژی پاک فولاد (صناپ) نسبت به کلنگ زنی ابر پروژه نیروگاه خورشیدی 600 مگاواتی در اصفهان به عنوان بزرگترین نیروگاه خورشیدی ایران و پنجمین نیروگاه خورشیدی منطقه اقدام کرد.
اما این ابر پروژه این روزها با زیرسازی، خریداری و تحویل پنلها، نصب ترانس انتقال برق به شبکه در آستانه شروع استقرار پنلها و آماده شدن برای بهره برداری فاز اول با ظرفیت 120 مگاوات تا تیرماه 1403 است.
نیروگاههای خورشیدی به عنوان یکی از مهمترین منابع تأمین انرژی در جهان شناخته شده و امروزه احداث آنها با هدف تولید برق و صیانت از سرمایههای زیست محیطی و توسعه اقتصاد پایدار در دستور کار بسیاری از دولتها، شرکتها، سازمانها و نهادهای بزرگ در جهان قرار گرفته است؛ به طوری که در سال 2023 بیش از نیمی از رشد اقتصادی کشوری مانند چین به این حوزه اختصاص داشته است. ایران نیز به عنوان کشوری با عرض جغرافیایی مناسب و میزان تابش دریافتی فراوان در طول سال، محل مناسبی برای اجرای چنین پروژههایی است. از این رو، شرکت صناپ با توجه به ضرورتهای موجود در کشور در زمینه انرژیهای تجدید پذیر، نسبت به احداث یک نیروگاه خورشیدی با ظرفیت 600 مگاوات برای تأمین بخشی از برق مورد نیاز خود اقدام کرده است.
ابر پروژه نیروگاه خورشیدی 600 مگاوات که «آفتاب شرق» نام دارد، با سرمایهای بالغ بر 400 میلیون دلار (20 هزار میلیارد تومان)، استقرار حدود یک میلیون پنل خورشیدی با حجم دو هزار کانتینر در حال احداث است. مساحت تحت بهرهبرداری این پروژه 1200 هکتار معادل با مساحت 2000 زمین فوتبال استاندارد است و در منطقه کوهپایه واقع در شرق اصفهان راه اندازی میشود.
از وجوه تمایز این نیروگاه نسبت به سایر نیروگاههای خورشیدی کشور، میتوان به میزان تولید برق این نیروگاه و ابعاد پروژه اشاره کرد به طوری که این نیروگاه قرار است ظرفیتی بیشتر از کل ظرفیت تولید برق خورشیدی فعلی ایران را تنها در یک نیروگاه و به صورت متمرکز تولید کند. همچنین هر یک از پنلهای خورشیدی این نیروگاه با ظرفیت تولید 660 وات، از حداکثر توان تولیدی پنل درمیان نیروگاههای ایران برخوردارند. نیروگاه آفتاب شرق مجهز به فناوریهای دیگری همچون سلولهای خورشیدی دو وجهی با قابلیت دریافت همزمان تابش مستقیم و بازتابش نور خورشید از سطح زمین و ردیاب نور خورشید جهت حرکت سلول در طول روز است که توان بهره برداری این نیروگاه را افزایش میدهد.
ابر پروژه نیروگاه خورشیدی «آفتاب شرق» در حال حاضر از مرحله مطالعات اولیه عبور کرده و فاز نخست آن طی چند ماه گذشته وارد مرحله اجرایی شده است. هدف از اجرای این ابر پروژه نه فقط تولید برق مورد نیاز شرکت فولاد مبارکه، بلکه کاهش قابل توجه انتشار آلودگیها، گازهای گلخانهای و کربن است که به تلاشهای گستردهتر کشور در مبارزه با تغییرات اقلیمی کمک میکند. پیش بینی میشود با بهره برداری از این نیروگاه سالیانه به میزان یک میلیون تن کاهش انتشار دیاکسید کربن برای تولید این میزان برق را شاهد باشیم؛ علاوه بر این، انتظار میرود این پروژه فرصتهای شغلی بسیاری را فراهم کرده و با ایجاد رشد اقتصادی به افزایش رفاه کلی منطقه فعالیت خود کمک کند.
لازم به ذکر است، شرکت صنایع انرژیهای پاک فولاد (صناپ) در سال 1401 با هدف توسعه انرژیهای تجدید پذیر و با سرمایهگذاری شرکت فولاد مبارکه اصفهان تأسیس شد و با پشتوانه دانش متخصصین داخلی و بهرهمندی از تجربیات بینالمللی به دانش فنی طراحی و اجرای نیروگاههای تجدید پذیر اقتصادی و زودبازده دست یافته است. صناپ قصد دارد در یک دهه پیشرو، پیشرو و رهبر بازار توسعه انرژیهای تجدید پذیر و احداث و بهره برداری از نیروگاههای تجدید پذیر بزرگ مقیاس ایران و منطقه باشد.