به گزارش شاخص بازار به نقل از اقتصاد آنلاین، جام جم نوشت: دولت پیشنهاد داده بودجه 1401 اصلاح شود و تاکید آن بر پرداخت عادلانه حقوق است. گمانهزنیهای مختلفی در مورد افزایش مجدد حقوقها شکل گرفت، اما هنوز خبر دقیقی از این موضوع نیست. سال گذشته، سازمان برنامهوبودجه، در متن لایحه بودجه، پیشنهاد افزایش حداقل 10درصدی حقوق شاغلان و بازنشستگان دستگاههای دولتی را داده بود که در نهایت پس از کشوقوس فراوان، به تایید مجلس رسید و به قانون تبدیل شد. سازمان برنامهوبودجه هدف از این میزان افزایش را کنترل تورم در ابتدای کار دولت سیزدهم اعلام کرد.
البته سطوح مختلف حقوقبگیران اعم از شاغل و بازنشسته در ماههای گذشته بارها به ناکافی بودن این میزان افزایش اشاره کردهاند. در نتیجه دولت در پیشنهاد خود برای اصلاح بودجه خواستار باز شدن دست «شورای حقوق و دستمزد کارکنان دولت» برای افزایش حقوقها براساس چارچوب قانونی و خارج از احکام بودجه شد. دولت از این جهت این پیشنهاد را مطرح کرد که بنابر تبصره 12 قانون بودجه 1401، شورای حقوق و دستمزد نمیتواند در افزایش حقوقها خارج از میزان در نظر گرفته شده در احکام بودجه، مداخله کند. درخواست برداشتن این ممنوعیت، بهعنوان چراغ سبز دولت، برای افزایش مجدد حقوقها تعبیر شد. حالا خبر میرسد سازمان اداری و استخدامی بنابر تکالیف قانونی خود یک الگوی جدید برای ترمیم حقوق شاغلان و بازنشستگان ارائه کرده است.
عادلانهسازی پرداختها، افزایش قدرت خرید و کمک به حفظ بنیان خانواده در راستای قانون جوانی جمعیت از اهداف این الگو اعلام شده است. هنوز از میزان افزایش حقوقها، خبری در دست نیست، اما از آنجا که بازنشستگان صندوقهای کشوری، لشکری و سایر صندوقهای تابعه دولت، در زمان اشتغال مشمول احکام استخدامی «قانونمدیریت خدمات کشوری» بودند، پیشنهاد شده که معادل امتیازات این قانون را برای بازنشستگان هم در نظر بگیرند تا حقوق آنها ترمیم شود. بنابر قانون مدیریت، شاغلان در 20گروه شغلی رتبهبندی میشوند و در طول دوران خدمت بنابر مدارج شغلی، تحصیلی و...، در این گروهها ارتقا پیدا میکنند و در نهایت در یکی از این گروهها بازنشسته میشوند.
همسانسازی حقوق
چنانچه دولت بخواهد حقوق بازنشستگان را ترمیم کند، باید آنها را با شاغل هم ردیف، تراز سازد؛ یعنی اگر فردی در گروه 15 بازنشسته شده، با شاغل گروه 15 از لحاظ افزایش حقوق همتراز میشود؛ البته این به معنای برابر شدن حقوق بازنشسته با شاغل همتراز نیست و صرفا براساس امتیازات رتبه شغلی که در قانون مدیریت خدمات کشوری تعریف شده، ترمیم حقوق برای بازنشستگان هم صورت میگیرد.
از طرفی عادلانهسازی پرداخت به شاغلان، هم نمیتواند خارج از چارچوب رتبهبندی گروههای بیستگانه صورت گیرد. این به معنای افزایش بیشتر برای سطوح بالاتر و افزایش کمتر برای سطوح پایینتر است که حدود آن را در قانون مدیریت خدمات کشوری براساس امتیازها و جداول ترسیم شده برای رتبهها مشخص شده است. جدا از موضوع ترمیم حقوق بنابر چارچوب قانون، سازمان اداری و استخدامی پیشنهاد کرده که مطابق ماده 16 «قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» عمل شود.
افزایش مزایای جانبی
در قانون، پیشنهاد شده گروههای مختلف حقوقبگیر دستگاههای دولتی، نیروهای مسلح، اعضای هیأت علمی، قضات و...، از ابتدای سال1401 به مدت پنجسال از افزایش کمکهزینه اولاد و حق عائلهمندی بهرهمند شوند. بر این اساس، باید کمکهزینه اولاد به میزان 100درصد و عائلهمندی هر سال به میزان 50درصد افزایش یابند. به این ترتیب پس از پنج سال، کمکهزینه اولاد به میزان 500درصد و عائلهمندی به میزان 250درصد افزایش مییابند.
در مجموع با توجه به اینکه در سطح اقتصاد، تورم دو رقمی وجود دارد، میزان افزایش حقوقها باید با تورم تطابق پیدا کند، اما دولت بنابر تبصره 12 بودجه 1401 به شرکتها و موسسات دولتی و غیرخصوصی اجازه نداد که بنابر مصوبات مجامع خود، خارج از میزان پیشبینی شده در بودجه، حقوقها را افزایش دهند. در این شرایط، تنها پس از تصویب لایحه اصلاح مواردی از قانون بودجه در مجلس، که به آن اشاره شد، شورای حقوق و دستمزد میتواند افزایشهای خارج از احکام بودجه را تصویب کند.
ورود مجلس به افزایش حقوق
با توجه به اینکه دولت از پشتیبانی مجلس برای ترمیم حقوق کارکنان و بازنشستگان برخوردار است، به نظر نمیرسد که در راه تصویب ترمیم حقوق مشکل قانونی وجود داشته باشد. روزگذشته (24 مرداد) نمایندگان در نشست علنی مجلس، بحث افزایش حقوق بازنشستگان را پیش کشیدند و خواهان تطابق حقوق آنها با تورم شدند. احمد جباری، عضو هیاترئیسه کمیسیون عمران دیروز در صحن علنی مجلس اعلام کرد: «اگریک بازنشسته مستاجر باشد، باید رقم قابلتوجهی نیز صرف پرداخت اجارهبها کند. نباید فراموش کرد 10درصد رشد حقوقهای پایین، رقم ناچیزی است؛ بنابراین حداقل باید حقوقها کمتر از 10میلیون تومان نباشد.»
با اینکه این نماینده مجلس خواهان افزایش کف حقوقها به 10میلیون تومان شده، اما در بودجه1401 کف افزایش حقوقهای شاغلان و بازنشستگان پنجمیلیون تومان در نظر گرفته شده است.
حقوقها ترمیم میشود؟
حال باید دید که ترمیم حقوق بازنشستگان، براساس پیشنهاد دولت به کجا میرسد و سقف و کف حقوق کارکنان کشوری و لشکری و سایر صندوقهای بازنشستگی تابعه دستگاههای دولتی تا چه میزان ترمیم میشود، اما در مورد شاغلان، ترمیم حقوقها متناسب با تورم، الزامی است که در قانون مدیریت خدمات کشوری وجود دارد. به نظر میرسد که قصد دولت، در درجه اول جبران شکنندگی حقوقها در برابر عقبماندگی افزایش 10درصدی حقوق با تورم نیمه اول سال باشد که امکان احیای قدرت خرید از دست رفته را دشوار ساخته است.