پایگاه خبری شاخص بازار، به گزارش خبرنگار اقتصاد آنلاین، مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی با عنوان «آسیب شناسی بخش تعاون اقتصاد جمهوری اسلامی ایران» به بررسی نقش این بخش در اقتصاد ایران پرداخته است. هرچند در این گزارش به کمبود آمار و اطلاعات در سطح ایران و جهان اشاره شده است و نویسندگان تاکید دارند که برای برنامهریزی دقیقتر نیاز به کسب اطلاعات و آمار شفاف احساس میشود اما با برخی شاخصها، شرایط بخش تعاون ایران با دیگر کشورها مقایسه شده است.
بر اساس این گزارش، ایران با حدود 100 هزار تعاونی ثبت شده، رتبه نخست در دنیا را به خود اختصاص میدهد. آمریکا با 40 هزار تعاونی رتبه دوم و کانادا با پنج هزار و 812 تعاونی رتبه سوم بخش تعاون را به خود اختصاص میدهند. البته نگارندگان گزارش تاکید دارند که انتخاب کشورهایی که شرایط ایران با آنها مقایسه شده بهطور تقریبی و بر اساس سهم بیشترشان از اقتصاد تعاونی در جهان بوده است.
بر اساس این گزارش، به اذعان دفتر بینالمللی کار، آمار قابل اتکایی در خصوص تعاونیها در کشورها وجود ندارد. از سوی دیگر آمارهای تولید شده در یک کشور ممکن است مواردی را شامل شود که در کشور دیگری وجود ندارد از همین رو مقایسه کشورها در حوزه تعاون معمولا دشوار است اما از نظر تعداد کل تعاونیهای ثبت شده، آمار شاغلین بخش تعاون، سهم بخش تعاون از تولید ناخالص ملی و گردش مالی تعاونیها میتوان شرایط ایران را با دیگر کشورهای جهان مقایسه کرد.
ایران بیشترین تعاونیهای ثبت شده در بین کشورهای مطرح در جهان را دارد اما به دلیل نامشخص بودن سهم تعاونیها از تولید ناخالص ملی نیاز به آمار تکمیلی برای تحلیل این داده وجود دارد.
انحلال سالانه 20 هزار تعاونی در ایران
بر پایه این گزارش، آمار کمی و تفکیک شده دقیقی از پایداری انواع تعاونیها در دست نیست و صرفا اطلاعاتی کلی در سامانه هوشمند وزارت تعاون وجود دارد که از سال 1390 به بعد بهطور تقریبی سالیانه بین 20 تا 21 هزار تعاونی منحل شدهاند.
تعاونیهای خدماتی با حدود 18 هزار، تعاونیهای کشاورزی با تعداد تقریبی 15 هزار، تعاونیهای صنعتی با 11 هزار و مسکن با 10 هزار تعاونی ثبت شده، بیشترین تعاونیهای کشور را تشکیل میدهند.