به گزارش شاخص بازار، کاهش نسبی جمعیت اقتصادی مولد و نیروی کار مانع بزرگی در برابر رشد اقتصادی جوامع است. پدیده سالمندی جمعیت، که در تاریخ بشر بیسابقه است؛ با تغییرات زیادی در جمعیت و ظرفیتها، سبب ایجاد تغییرات اساسی در زمینه مصرف و پسانداز، رشد اقتصادی، هزینههای دولت، ارزش داراییها و بازار نیروی کار شده است. بنابراین، نیاز به آموزش و تدبیراندیشی در حوزه اقتصادی تغییرات ساختار سنی جمعیت است.
فکربه دوران سالمندی یکی از دغدغه ها ونگرانی های شایع در بین گروه میانسالان است.
هیچیک از ما دوست ندارد دوران سالمندی خود را در ناتوانی و کم توانی تصور کند. هیچکسی نیست که در جواب دعای "پیر شی مادر جان " یک لحظه به فکر فرو نرود واز خودش نپرسد که آیا واقعا دوست دارد پیر شود یا نه !!
اما چه بخواهیم چه نخواهیم اگر به واسطه بیماری و حوادث طبیعی و غیر طبیعی به پایان عمر خود نرسیم ما هم روزی پا به دوره سالمندی خواهیم گذاشت ,اما برای آرامش در این دوران چه تمهیداتی اندیشیده ایم؟
انسان سالم و مولد یکی از اهرم های توسعه پایدار و شکوفایی اقتصادی است وقتی که افزایش امید به زندگی باعث بالا رفتن سن زندگی می شود آیتم سلامتی وطول عمر مفید اهمیت قابل توجهی می یابند کدام انسان عاقلی دلش می خواهد که با کلی بیماری و درد ومرض به زندگی ادامه دهد پس سهم بزرگی ازدرامد و اقتصاد بازار متوجه کسب وکارهای حوزه سلامت میباشد.
تمام سازمانها و ارگانهای وابسته به حوزه سلامت و بهزیستی از نگرانی های خود بابت موج انفجاری پیری جمعیت در بیست ,سی سال اخیر سخن می گویند تا به حال باخود فکر کرده اید شصت ,هفتاد ساله های بیست سال آینده الان و در همین لحظه کجای کار ایستاده اند وسنین میانسالی خود را چگونه میگذرانند ؟؟ چند درصدشان به تغذیه سلامت ,ورزش مناسب ,خواب درست و بهداشت فردی وروانی خود در حد شایسته اهمیت می دهند ؟
همه سمینارها ونشست ها و مقالات در مورد اینکه بیست سال آینده چه باید بکنیم , ارایه می شود ,آیا تا بحال این سوال را از خود پرسیده اید که یک فرد میانسال امروز چه کند که بیست سال آینده در چاله بحران سالمندی نیفتد ؟یکی از نگرانی ها ی سالمندشدن جمعیت این است که اقتصادتوانایی کشیدن بار این همه سالمند که به اقتضای سن فقط مصرف کننده اند را نداردو تامین این هزینه ها باعث کاهش سرمایه گذاری عمومی و در نهایت باعث کاهش رشد اقتصادی می شود , علاوه براین افزایش سالمندی باعث افزایش هزینه های سلامت میشود, پس یکی از اثرگذارترین راههای مبارزه با این آسیب اقتصادی تصحیح سبک زندگی و افزایش سطح سلامت عمومی جامعه می باشد این اتفاق در طولانی مدت منجر به داشتن دوره سالمندی سالمتری میشود حال سوال اساسی این است : برای کاهش هزینه های بیماری در دوران سالمندی چه کنیم یابهتر است بگوییم برای اینکه سالمند سالمی باشیم چه کنیم ؟
همه بسیار شنیده با خوانده ایم که رعایت اصول بهداشتی, تغذیه ای ,ورزشی ,چکابهای دوره ای و از همه مهمتر انجام فعالیتهای اجتماعی سالم وبرنامه ریزی شده ,مهمترین آیتم ها برای داشتن یک دوره سالمندی خوب می باشد.
به نظر شما با سبک زندگی که اغلب خانواده های ایرانی برای خود دست وپا کرده اند , در شرایط اقتصادی فعلی ,چند شیفت کاری , زنان شاغل , برنامه های کاری فشرده و شبکه های اجتماعی که ما را به خود وابسته کرده اند ,یک فرد چقدر میتواند در اجرای برنامه ریزی های خود در امور مربوط به سلامتش موفق باشد؟
می دانیم که خیلی از هنرمندان به نام , اقتصاددانان بزرگ, مخترعین برجسته ,کارآفرینان مطرح بهترین اثر خود را در سنین سالمندی خلق کرده اند ,چرا که در این دوره فرصت کافی برای اندیشیدن و تجمیع تجربیات گذشته خود را به فراوانی داشته اند.
کمی فکر کنید: هرچه از روزهای عمرتان میگذرد دایره ارتباطی وسیع تری پیدا می کنید ,شبکه دوستانتان گسترده تر میشود ,خیلی راحتتر از قبل به مسایل نگاه می کنید ,غم وغصه های گذشته برایتان خنده دار به نظر می آید, شما در این دوره به اندازه کافی افرادی را می شناسید که بتوانید یک تیم حرفه ای , یک کسب وکار قوی و یا یک ایده بینظیر را اجرایی کنید پس عجیب نیست اگر قرار باشد دوران سالمندی دوره درخشش شما باشد.
یک سالمند سالم گنجینه ارزشمند تجربه هاست ,کسی است که میتواند گرداننده چرخ های بزرگ اقتصادی باشد, میتواند آموزگار یک عمر دانش باشد و همه اینها تاثیرات مثبت بزرگی بر چرخه اقتصادی یک جامعه دارد
پس دغدغه روزهایی که در واقع باید بی دغدغه ترین ایام عمر هر انسانی باشد ,به نظر بی اساس ترین اتفاق عمر آدمی محسوب می شود اگر برنامه ریزی لازم برای مواجهه با تغییرات ساختار جمعیتی در هر کشور صورت بگیرد میتواند موجبات رفاه ان کشور را فراهم سازد, اما اگر این تغییرات به یک باره و بدون برنامه ریزی اتفاق بیفتد میتواند آسیب جدی بر اقتصاد کشور وارد سازد برای این تغییرات نیازبه اقدامات زیر بنایی فراوانی است که دولت به تنهایی نمی تواند از عهده این مهم برآید و واگذاری به بخش خصوصی زیر نظر دولت به نظر بهترین راه پیش روست.
زهره دلگشا مدیر عامل مجموعه حال خیلی خوب