به گزارش شاخص بازار به نقل از ایسنا، آرش کردی امروز در نشست خبری در پاسخ به سوال ایسنا درباره میزان واردات و صادرات برق صورت گرفته در سال جاری گفت: سال گذشته میزان واردات یک دوم صادرات بوده است چرا که باید محدودیت مصرف اعمال میشد اما امسال شرایط تغییر کرد.
وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره آخرین وضعیت رمزارزها و علت کاهش فعالیت آنها در سال جاری گفت: با توجه به اینکه رمزارزهای غیرمجاز هزینه برق را به طور واقعی پرداخت نمیکنند و معاملات آنها با رقمهای بینالمللی است، این موضوع سودآور بوده و پیشبینی نمیشود که فعالیت آنها کاهش یافته باشد.
مدیرعامل توانیر با بیان اینکه کاهش قیمت منجر به کاهش مصرف رمزارزها نشده است و این مساله هیچ منطق اقتصادی ندارد، ادامه داد: در حوزه رمزارزها اعتقاد ما این است که اکنون یک پراکندگی گسترده در این بخش صورت گرفته و به جای مجتمعهای غیرقانونی در سطح کشور پخش شدهاند.
کردی اضافه کرد: در این شرایط لازم است که فرآیند کشف و ضبط رمزارزهای غیرمجاز به صورت جدیتر دنبال شود و آن طور که پیشبینی میشود و کارشناسان اعلام کردند میزان مصرف غیرمجاز آنها 1200 تا 1400 مگاوات در سال جاری پیشبینی شده است.
مدیرعامل توانیر با بیان اینکه هوشمندسازی میتواند ابزاری برای کشف رمزارزهای غیرمجاز باشد، اظهار کرد: یک کنسرسیوم در رفسنجان با ظرفیت 160 مگاوات به صورت مجاز در حال فعالیت است که این فعالیت هیچ فشاری را به شبکه وارد نمیکند چراکه در پیک مصرف فعالیت آنها قطع میشود و در فصل زمستان نیز اگر با کمبود سوخت مواجه باشیم، مصرف این بخش را مدیریت میکنیم.
مدیرعامل شرکت توانیر با بیان اینکه 100 درصد مناطق شهری و 99.7 درصد مناطق روستایی از نعمت برق برخوردارند، گفت: این در حالی است که در دنیا به طور متوسط 85 درصد جمعیت روستایی و 97.2 درصد در مناطق شهری از نعمت برق برخوردارند.
وی با بیان اینکه کل تولیدکنندگان و فروشندگان برق 39 تا 40 هزار میلیارد تومان مطالبه از صنعت برق دارند، اظهار کرد: علت این مساله ناترازی ناشی از فروش تکلیفی و قیمتگذاری تکلیفی برق است.
کردی با بیان اینکه به تدریج باید به سمت قیمت تمام شده با رعایت اصول و ضوابط که به اقشار نیازمند فشار وارد نشود پیش برویم، گفت: ظرفیتهای متنوعی در این حوزه وجود دارد، طبق قانون مابهالتفاوت قیمت تمام شده و تکلیفی باید از سوی دولت به صنعت برق پرداخت شود که این موضوع اکنون از طرق مختلف صورت میگیرد و انصافا دولت در ادوار گذشته همکاری خوبی در این حوزه داشته است.
او با اشاره به طلب بانکها گفت: در حال حاضر 36 هزار میلیارد تومان بدهی بانکها از صنعت برق است که دولت همکاری خوبی در این حوزه داشته است و با روشهای مختلف در حال پرداخت بدهیها هستیم.
مدیرعامل شرکت توانیر با اشاره به ناترازی موجود در صنعت برق اظهار کرد: این مساله یک بیماری مزمن آزاردهنده است اما با این حال در بحث مدیریت مصرف توانستیم اقداماتی را انجام دهیم که از آن طریق بتوانیم پیک مصرف را پشت سر بگذاریم.
وی درباره قبوض برق مشترکان پرمصرف گفت: نوع قیمتگذاری به شکلی است که کسانی که دو برابر الگو مصرف میکنند. اعداد و ارقام به صورت تساعدی برای آنها افزایش مییابد و این مساله تنها در ایران نیست و در کل دنیا سیاستهای این چنینی اعمال میشود.
کردی با بیان اینکه مشترکانی که قبوض بسیار بالا پرداخت میکنند، کمتر از دو درصد هستند، گفت: عمده مشترکان صنعت برق الگو را رعایت میکنند و برای آنها مشوقهایی نیز در نظر گرفته شده است.
به گفته وی از 39 میلیون و 500 هزار قبض صادر شده، 16 میلیون و 700 هزار مشترک مشمول تخصیص شدند که این میزان معادل 42.3 درصد مشترکان است. از این طریق 800 میلیارد تومان پاداش مدیریت مصرف به مشترکان صنعت برق داده شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت توانیر، 1193 مگاوات مدیریت مصرف توسط مشترکان خانگی صورت گرفته و مطلقا در این حوزه خاموشی یا قطع برق را نداشتهایم.
کردی با بیان اینکه امسال مهمترین اولویت در بخش خانگی فرهنگسازی بود، چراکه تا زمان اجرای کامل هوشمند سازی نمیتوانیم سیاست دیگری را پیش بگیریم، گفت: براساس برنامهریزیهای صورت گرفته، مشترکان پرمصرف صنعت برق به کنتورهای هوشمند مجهز خواهد شد و از این طریق میتوانیم میزان مصرف آنها را دریابیم و اگر رعایت مصرف صورت نگیرد، از راه دور نسبت به قطع برق این مشترکان اقدام کنیم.
به گفته مدیرعامل شرکت توانیر این برنامه در حال اجرا و راهاندازی است و برای سال 1402 برای آن برنامههایی را در دستور کار داریم.
به گفته وی، در بخش تولید یک رکوردزنی را شاهد بودیم، به گونهای که در سال 1389 معادل 4800 مگاوات رکورد تولید زده شد اما امسال برنامه داریم که تا پایان شهریورماه 6000 مگاوات را وارد مدار کنیم که از این میزان 5800 مگاوات قطعا وارد مدار میشوند که به نوبه خود یک رکورد به حساب میآید.
وی با بیان اینکه 1013 مگاوات طرح ارتقای نیروگاههای موجود را در دستور کار داشتهایم، ادامه داد: در زمستان سال 1400 سوخترسانی به نیروگاهها به گونهای برنامه ریزی شده بود که ظرفیت برق آبیها ذخیره شود. برای امسال در اوج مصرف علیرغم اینکه ورودیها نسبت به سال گذشته چهار درصد کاهش داشت اما این ذخیره را انجام دادیم. همچنین در حوزه مولدهای اضطراری و تولید پراکنده نیز اقدامات مثبتی انجام شد.
او با بیان اینکه در مدیریت تقاضا نیز بخشهای مختلف را هدفگذاری کردیم و در بخش صنعت با همکاری وزارت صنعت از پاییز توانستیم تامین برق این بخش را بدون مشکل داشته باشیم، ادامه داد: در بخش کشاورزی نیز علیرغم اینکه شاهد رشد سه درصدی مصرف انرژی بودیم اما با برنامهریزیهایی که صورت گرفت مشکلی برای تامین به وجود نیامد.
وی با بیان اینکه در بخش عمومی و اداری نیز با اقداماتی که صورت گرفت شاهد کاهش 33 درصدی مصرف بودیم، اظهار کرد: شاخص آمادگی شبکه به گونهای بود که از ابتدای امسال تاکنون حتی یکبار رلههای حذف بار از مدار خارج نشدند و این نشاندهنده پایداری شبکه برق است.
مدیرعامل شرکت توانیر با اشاره به بیشترین میزان پیک در سال جاری اظهار کرد: در 25 مردادماه اوج تقاضای بار 69 هزار و 458 مگاوات بود که 3.64 درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است. در بخش خانگی میزان مصرف 4.5 درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشت و این درحالی است که هر سال شاهد پنج درصد رشد مصرف هستیم. این عدد در بخش کشاورزی سه درصد، در صنایع بزرگ 14.5 درصد و در صنایع کوچک چهار درصد بوده است.
کردی با اشاره به سیاستهای اعمال محدودیت بار در بخش صنعت گفت: سال گذشته صنعت آلومینیوم در حوزه مدیریت مصرف همکاری نداشت اما امسال با صحبتهایی که با وزارت صنعت داشتیم، قرار شد که صنعت آلومینیوم نیز در این بخش مشارکت داشته باشد اما 18.62 درصد اعمال محدودیت برای آنها کمتر بود. در هر صورت بخش صنعت با مشکلات جدی مواجه نشد تا توانستیم تامین برق پایدار را داشته باشیم.
وی با اشاره به احداث 10 هزارمگاوات نیروگاه از سوی صنایع گفت: این کار اکنون در حال انجام است و پیشبینی میشود تا سال آینده 1500 مگاوات از طریق صنعت وارد مدار شود.
وی با اشاره به لزوم وجود صادرات در کشور ادامه داد: مبادلات برق اهمیت زیادی دارد و با توجه به اینکه ایران کشوری انرژیخیز است میتوانیم از منابع و ظرفیتهای موجود در این بخش استفاده کنیم.
مدیرعامل شرکت توانیر با تاکید بر اینکه تنها سه ماه در سال دچار محدودیت هستیم، ادامه داد: باید سیاستهای صادراتی را حفظ کنیم و این به نفع کشور است و باید توجه داشت که ناترازی در صنعت برق پایدار نخواهد بود و از اکنون نیز برنامههای تامین برق پایدار برای سال 1402 نیز تدوین شده است.
وی با اشاره به میزان ناترازی صنعت برق در سال جاری اظهار کرد: میزان ناترازی نسبت به سال گذشته که عددی بین 12 تا 13 هزار مگاوات بود، حدود 35 درصد کاهش یافته و میتوان گفت که میزان ناترازی امسال کمتر از 10 هزار مگاوات است. با اقدامات و برنامهریزیهایی که صورت گرفت از 370 هزار کیلومتر شبکه هوایی 210 هزار کیلومتر را به کابلهای خودنگهدار تبدیل کردهایم.