شاخص بازار - دکتر علیرضا ناجی در گفتوگو با ایسنا، درباره ویروس جهش یافته کرونا در انگلستان، گفت: موضوعی که به صورت قطعی در مورد این جهش ویروس میتوان گفت این است که تغییرات اخیر سبب افزایش میزان سرایتپذیری ویروس شده است. بر اساس آمارهایی که اعلام میشود سرایتپذیری ویروس حتی تا 70 درصد افزایش یافته است.
وی افزود: مشاهدات دیگری هم مانند ابتلای وخیمتر به بیماری، کاهش کارایی واکسیناسیون و... گزارش شده است که البته هنوز مورد تایید قرار نگرفته است. در حال حاضر افزایش سرایت پذیری ویروس به دلیل تغییرات پروتئینهای سطحی ویروس ثابت شده است.
رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره تغییر در علائم ابتلا به نوع جهش یافته ویروس با گونه قبلی، اظهار کرد: مشاهدات شخصی پزشکان در انگلستان و آفریقای جنوبی بر این اساس است که به نظر میرسد این ویروس جهش یافته از کرونا، بیماری وخیمتری ایجاد میکند اما معنای آن افزایش آمار مرگ و میر کرونا نیست؛ اما اینها مشاهدات شخصی است و باید منتظر باشیم تا نتایج تحقیقات علمی منتشر شود.
وی با اشاره به اینکه علاوه بر جهش ویروس در انگلستان در سایر نقاط هم شاهد جهش در ویروس کووید19 بودهایم، تصریح کرد: اکنون واریانتهای متفاوتی از ویروس مشاهده میشود، مثلا واریانت مربوط به انگلستان با واریانت مربوط به نیجریه و آفریقای جنوبی متفاوت است. البته ممکن است جهشهای مشترکی داشته باشند اما هرکدام از واریانتها تغییرات مخصوص به خود را نیز داشته است. این تغییرات تنها در پروتئین سطحی ویروس نیست اما برخی تغییرات آنها مشابه یکدیگر است.
رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اینکه فعلا خطرناکترین سویه از ویروس کرونا واریانت آفریقای جنوبی است، اظهار کرد: به نظر میرسد آن جهش، بیماریهای خطرناکتری ایجاد کند؛ بویژه در خصوص برنامه واکسیناسیون؛ زیرا به نظر میرسد میزان حساسیت سویه جدید ویروس به آنتیبادیهایی که علیه سوشهای قبلی ویروس ایجاد شده، نسبتا کمتر باشد. البته این به معنای ناکارآمد بودن واکسن نیست بلکه ممکن است یکسری کاراییهای واکسن را کاهش دهد که البته اثبات قطعی این حرف هم نیازمند فرصت برای اعلام نتایج تحقیقات است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا بهبودیافتگان از گونههای قبلی کرونا ممکن است به این ویروس جهش یافته هم مبتلا شوند یا خیر؟، گفت: تغییراتی در ویروس شکل گرفته است که این احتمال را به وجود میآورد تا ابتلا به این نوع از ویروس هم ممکن باشد.
این ویروس شناس تاکید کرد: نتایج حاصل از کارآزمایی بالینی واکسیناسیون آکسفورد، جانسون اند جانسون و استرازنکا در آفریقای جنوبی و پیگیری کسانی که این واکسنها را دریافت کردند درحال انجام است تا ببینند آیا افرادی که این واکسنها را دریافت کردند به ویروس جهش یافته آلوده شدهاند یا خیر و اطلاعات حاصل از آن تا هفته چهارم ماه ژانویه منتشر میشود تا بتوانیم دقیقتر بگوییم واکسنهای قدیمی نسبت به این سویههای ویروس چه رفتاری خواهند داشت.
وی با تاکید بر اینکه فعلا تنها کار مهم تقویت بهداشت اجتماعی است، افزود: کنترل کووید19 مقولهای دو جانبه است که نمیتوان تنها از دولت انتظار داشت بلکه مردم هم باید پروتکلها را رعایت کنند، ماسک بزنند، در تجمعات شرکت نکنند، دورهمی نگیرند و... این در حالی است که باید هرچه سریعتر برنامه واکسیناسیون را در کشور آغاز کنیم تا به وقفه چرخه انتقال ویروس کمک کنیم.
انتهای پیام