پایگاه خبری شاخص بازار: گزارش اخیر تحولات بازار مسکن تهران توسط بانک مرکزی حاکی از افزایش 27.1 درصدی تعداد آپارتمانهای معامله شده در تهران در تیر ماه سال 1403نسبت به تیر ماه سال 1402 است.
بانک مرکزی اما میانگین قیمت مسکن در این ماه را 87.4 میلیون تومان گزارش کرده است که حاکی از افزایش 1.8 درصدی نسبت به ماه قبل دارد.
اگر چه این گزارش که توسط اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی تهیه و منتشر شده نشان میدهد که از مجموع سه هزار و 559 واحد مسکونی معامله شده در تیر ماه 1403 در شهر تهران به تفکیک عمر بنا، واحدهای تا 5 سال ساخت است و با 26.6 درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند اما به گفته فعالان و اگاهان بازار مسکن هنوز هم متقاضیان مسکن توانایی خرید مسکن ندارند.
متقاضیان مسکن توانایی خرید مسکن ندارند
داوود بیگی نژاد نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک در گفتگو با خبرنگار «اقتصاد آنلاین» در پاسخ به این پرسش که در خصوص گزارش اخیر بانک مرکزی چه تحلیلی می توان داشت؟ آیا این میزان معامله مسکن چه پیامی دارد؟ گفت: گزارش چند روز پیش بانک مرکزی نشان داد که روند قیمت ها به گونه ای است که متقاضیان مسکن توانایی خرید مسکن ندارند و بانک ها باید برای بالا بردن توان خرید متقاضیان مسکن و آحاد جامعه تسهیلات مناسبی ارائه کنند.
وی ادامه داد : اگر بخواهیم گزارش اخیر بانک مرکزی را با سال قبل در خصوص تعداد معامله صورت گرفته مورد بررسی و کنکاش قرار دهیم باید گفت که متقاضیان همچنان در خانه دار شدن مسیر سختی در پیش دارند و راحت صاحب مسکن نمی شوند.
این تعداد معامله صورت گرفته در حقیقت در حد صفر است
نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تاکید کرد: موضوع خرید مسکن این روزها از زندگی متقاضیان مسکن خارج شده است. گزارش اخیر بانک مرکزی از 3550 قراردادی که در 22 منطقه شهر تهران به عنوان الگوی کشور صورت گرفته است نشان داد که این تعداد معامله صورت گرفته در حقیقت در حد صفر است.
بیگی نژاد تاکید کرد: با توجه به گستره سرمایه و انباشت سرمایه و در نهایت تمایل سرمایه گذاری در تهران این عدد 3550 معامله صورت گرفته عدد بسیار نامناسب و کوچکی است. چرا که اگر این تعداد معامله صورت گرفته را با تعداد معامله صورت گرفته در سال 1401 که به 10 هزار واحد مسکونی رسیده بود مقایسه کنیم متوجه خواهیم شد که رکود معاملات مسکن به چه معنی است.
وی در ادامه تصریح کرد: اگر این موارد را کنار بگذاریم متوجه خواهیم شد که خرید واحد مسکونی نوساز از فکر و اراده مردم و متقاضیان مسکن خارج شده است. وقتی که یک بررسی اجمالی می کنیم متوجه می شویم که خارج شدن خرید واحدهای مسکونی نوساز از اراده مردم یعنی به همان اندازه کاهش تولید مسکن صورت گرفته است.
عدم خرید مسکن نوساز این آلارم را می دهد که تولید کننده ها از بازار مسکن خارج می شوند
نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک یادآوری کرد: این عدم خرید مسکن نوساز از سوی متقاضیان و مردم این آلارم را به بازار مسکن و اقتصاد کشور می دهد که تولید کننده ها و سازنده ها هیچ آورده و یا منفعتی نبرده اند و قطع به یقین سازنده ها و انبوه سازان از بازار مسکن و مسیر تولید خارج می شوند.
وزیر جدید راه و شهرسازی می تواند به بافت فرسوده توجه ویژه ای کند
بیگی نژاد در پاسخ به این پرسش که با توجه به استقرار دولت چهاردهم و انتخاب فرزانه صادق به عنوان وزیر جدید راه و شهرسازی، این وزارتخانه چه مسیری را باید به عنوان اولویت خود در بخش مسکن انتخاب کند؟ گفت: با توجه به اینکه فرزانه صادق وزیر جدید راه و شهرسازی سالها در وزارت راه و شهرسازی به عنوان معاون شهرسازی حضور داشته و در این بخش دارای تجربه و تخصص است می تواند به بافت فرسوده توجه ویژه ای کند چرا که این بافت ها با این مساحت شهری دارای امکانات بالقوه و ایده آلی هستند که می تواند کمک حال بخش مسکن هم در بخش عرضه و هم در بخش تقاضا باشد.
او تاکید کرد: وزیر راه و شهرسازی می تواند با تجربه ای که در شهرسازی دارد با برنامه ریزی صحیح هم به مالکان و هم به سازندگان انگیزه بدهد. بافت های فرسوده دارای امکانات هستند و تنها با ساخت و ساز مناسب می توان پاسخگوی بخش زیادی از تقاضا در بازار مسکن باشد.