به گزارش شاخص بازار به نقل از ایسنا، دکتر حمید سوری گفت: علیرغم اینکه تغییر چشمگیری در تعداد موارد مرگ یا بستری ناشی از کرونا نداریم، ولی روند افزایشی ابتلا به امیکرون مشهود است؛ به شکلی که بر اساس یک تحقیق میدانی کوچک صورت گرفته، مشخص شد 60 درصد کسانی که به مراکز بهداشتی مراجعه کردند و تست مثبت داشتند، به امیکرون مبتلا بودند و در جمعیت عمومی هم از نمونههای گرفته شده بین 3 تا 5 درصد امیکرون مثبت بودهاند که حاکی از روند افزایشی ابتلا به این سویه است.
وی افزود: امیکرون در کشور ما هم در گردش است؛ هرچند که نسبت به کشورهای اروپایی تاخیر داشته اما در کل به نظر میرسد روند افزایشی در کشور ما هم آغاز شده است، اما سرعت گسترش آن بستگی به مدیریت اپیدمی و رفتار مردم در تعاملات و تجمعات دارد.
سوری با تاکید بر اینکه امیکرون هنوز سویه غالب کرونا در کشورمان نیست، تصریح کرد: سویه غالب ما دلتا است اما احتمال غلبه امیکرون وجود دارد. حتی در کشورهای اروپایی هم واریانت غالب امیکرون نیست و اظهار نظر در این زمینه زود است.
او ادامه داد: چون نظام مراقبت فعال وجود ندارد و از افرادی که به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه میکنند تست میگیریم، در نتیجه بین آنها موارد مثبت امیکرون شناسایی میشود؛ این در حالیست که خیلی از موارد ممکن است بدون علامت بوده یا تنها علائم خفیف شبیه به آنفلوآنزا داشته باشند و در اطراف ما حضور داشته باشند. وقتی میتوان برآورد منطقی از وضعیت امیکرون داشته باشیم که تعداد تستها و تستهای تعیین کننده امیکرون را افزایش دهیم تا بتوانیم برآورد منطقی داشته باشیم. ما نه به شکل تصادفی نمونهگیری میکنیم و نه از همه افراد تست میگیریم؛ در نتیجه تصویری که از وضعیت این واریانت داریم چندان کامل نیست و ناقص است.
این اپیدمیولوژیست درباره پیشبینی از شرایط کرونا در روزهای آتی، اظهار کرد: وقوع پیک ششم در سطح کشوری ممکن است دیر یا زود داشته باشد ولی به شکل استانی و منطقهای به نظر میرسد اکنون هم شاهد روندی افزایشی هستیم. روند ابتلا به امیکرون در حال گسترش است ولی اینکه چه زمانی به واریانت غالب بدل شود، مشخص نیست و سرعت افزایش آن وابسته به اقداماتی است که انجام میگیرد.
وی افزود: در صورت وقوع پیک ششم، قله آن در مرگ و میر و بستری به اندازه پیک پنجم نخواهد بود، اما در مورد تعداد ابتلا ممکن است قله پیک ششم فراتر از قله پیک پنجم با سویه دلتا باشد و این احتمال وجود دارد که در آینده رکورد ابتلا به کرونا در کشور زده شود.
سوری با اشاره به رنگبندی کرونایی استانها و اینکه اساس معیار آن اشتباه بوده است، ادامه داد: رنگبندی پیشین بر اساس موارد بستری بود که نمیتوانست سطح خطر در جوامع را معین کند. برای تعیین سطح خطر باید سایر متغیرها هم تعیین شوند و در مدل اپیدمیولوژی بگنجانیم. آنچه که اکنون میتوان در رنگ بندی به حساب آورد به نظر بنده موارد ابتلا به امیکرون است؛ به این صورت که هر نقطهای روند ابتلا بیشتر بود خطر را بیشتر میتوان حس کرد.
وی با اشاره به صحبتهایی درباره بازگشایی حضوری مدارس و دانشگاهها، بیان کرد: بازگشت به شرایط عادی ناگزیر است اما اینکه با چه مکانیسمی این بازگشت صورت گیرد و امکانات فعلی برای مراقبت از وضعیت اهمیت دارد. نمیتوان نگاه صفر و صدی داشت، باید با داشتن یک نظام مراقبت فعال که مرتبا افراد را پایش میکند با توجه به شرایط از کل یا بخشی از ظرفیت بازگشاییها استفاده کرد تا بتوان قضاوت کرد که بازگشایی یا عدم بازگشایی مدارس منطقی است یا خیر.
سوری درباره شرایط واکسیناسیون کرونا، تاکید کرد: واکسیناسیون تاثیر مهمی در کنترل اپیدمی دارد اما همه آنچه برای کنترل شرایط نیاز داریم نیست و تاثیر سایر عوامل پیشگیری کننده مانند ماسک، حفظ فاصله اجتماعی و... بسیار زیاد است. ویروس برای بقای خود تلاش میکند و با این جهشها اثربخشی واکسنها کاهش مییابد. به همین دلیل نیاز به تزریق دز بوستر وجود دارد زیرا ممکن است واکسنهای موجود اثربخشی کافی را نداشته باشند و نیاز به ساخت واکسنهای جدید باشد.