به گزارش شاخص بازار به نقل از ایسنا، سومین نشست فعالان فضای مجازی حوزه کودک و نوجوان با حضور سید ابوالحسن فیروزآبادی- دبیر شورای عالی فضای مجازی با موضوع توسعه و ترویج فضای مجازی مناسب کودک و نوجوان برگزار شد. در این جلسه که با هدف بررسی طرح صیانت از حقوق کودکان و نوجوانان در فضای مجازی و رفع چالشهای فعالان زیست بوم فضای مجازی کودک و نوجوانان برگزار شد، ابوالحسن فیروزآبادی با اشاره به اهمیت صیانت از حقوق کودکان در فضای مجازی که مورد توجه کشورها و سازمانهای مختلف بینالمللی نیز است، گفت: بحث آسیبپذیری کودکان و نوجوانان در فضای مجازی در اجلاسهای متعدد بینالمللی بارها مطرح شده و سندی در این رابطه نیز به عنوان یکی از بیانیههای اصلی اجلاس سران گروه 20 تهیه شده است.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه سازمانهای بینالمللی به سه چالش مهم در خصوص مخاطرات، آسیبپذیری و آسیب کودکان و نوجوانان در فضای مجازی تاکید دارند، خاطرنشان کرد: این چالشهای در حوزه ارتباط، محتوا و رفتار فضای مجازی کودکان قابل پیگیری است.
وی با اشاره به اختلالاتی مانند نقص توجه، حافظه و یادگیری که حوزه آموزش کودکان در فضای مجازی را تحت تأثیر قرار داده است، ادامه داد: ما از دوران مدرنیته که کودکان در حصارهای متعددی از جمله حصار خانواده، حصار مدرسه و حصار شهر بودند به عصر فضای مجازی وارد شدهایم که در آن کودکان بدون هیچ حصاری در جهان زیست میکنند و این موضوع باعث شده تا کودکان در حوزه رفتار، ارتباط و محتوا در معرض آسیب جدی قرار گیرند.
فیروزآبادی با بیان اینکه فارغ از نظام سیاسی هر کشوری، همه کشورها دغدغههایی در خصوص حضور کودکان در فضای مجازی دارند، گفت: سازمانهایی مانند ITU ، یونیسف و یونسکو نیز دغدغههایی در خصوص اینکه چه اصولی باید در این عرصه رعایت شود و چه حوزههایی نیازمند قاعده گذاری و قانونگذاری هستند، دارند. اینکه چه برای بالابردن سواد مجازی چه تدابیری باید اندیشیده شود و توسعه تعاملات بینالمللی چگونه باشد مورد توجه همه سازمانها است.
وی با اشاره به تصویب سند صیانت از کودکان و نوجوانان در جلسه شورای عالی فضای مجازی گفت: در راستای این سند، در محور مدیریت و راهبری فضای مجازی کودکان و نوجوانان کارگروهی تشکیل شده است تا مشکلات و چالشهای همه ذینفعان این فضا بررسی و رفع شود.
رییس مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به مسئولیتی که بر دوش اپراتورهای ارتباطی گذاشته شده است، تاکید کرد: اپراتورها باید یک مجرای ارتباطی صیانتشده را برای کودکان و نوجوانان فراهم کنند. برای نخستین بار در کشور قرار است که سیمکارت در مالکیت کودکان و نوجوانان قرار گیرد و در حال پیگیری هستیم که کودکان و نوجوانان هویت حقیقی مستقل در فضای مجازی داشته باشند.
وی بر لزوم فعالسازی زیستبوم توسعه محتوای فضای مجازی کودک توسط بخش خصوصی تاکید کرد و افزود: با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سایر بخشهای حاکمیتی، شرکتهای نوپا باید محتوای سالم در اختیار کودکان و نوجوانان قرار دهند.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه همه کشورها به دنبال این هستند که فرهنگ بومی و ملی خود را در فضای مجازی حفظ کنند و در این راستا بخش خصوصی میتواند حداکثر ابتکارات خود را عرضه کند، افزود: علاوه بر ارتقای فرهنگ و سواد آموزشی فضای مجازی در سند صیانت از کودکان و نوجوانان، موضوع تعاملات بینالمللی با پلتفرمهای بزرگ دنیا و مجامع بینالمللی در این حوزه نیز دیده شده است تا بتوانیم در حوزه ارزشگذاری کودک و هنجارسازی های این حوزه نقش فعال داشته باشیم.
وی با اشاره به اهداف سند شبکه ملی اطلاعات در حوزه محتوا از حمله سرگرمی و VODها که بخشی از آن تاکنون محقق شده است، گفت: ما در حوزه نظام آموزشی فضای مجازی نظرمان این بوده که دولت و بخش خصوصی روی پلتفرم شاد فعال شوند تا شاهد رونق در حوزه تولید محتوا باشیم. این موضوع در آخرین جلسه شورای عالی فضای مجازی نیز مورد توجه قرار گرفت.
فیروزآبادی با تاکید بر اینکه روی پلتفرم شاد به دنبال این هستیم که یک رگولاتوری انبساطی فراهم کنیم تا بخش قابل توجهی از اقتصاد فعلی در حوزه تولید محتوا در کشور که به صورت نامنظم صورت میگیرد، روی این پلتفرم فراهم شود، ادامه داد: البته به صراحت اعلام میکنیم که با انحصار پلتفرم شاد مخالف هستیم و به همین دلیل دست مدارس غیرانتفاعی را برای استفاده از سایر اپلیکیشنهای ایرانی غیر شاد نیز باز گذاشتهایم.
وی در مورد نظام قیمتگذاری محتوای ویژه کودک در فضای مجازی نیز گفت: در خصوص نظام قیمتگذاری خدمات ارزش افزوده (وس) جلساتی در کمیسیون عالی محتوای مرکز ملی فضای مجازی برگزار شده و از بخش خصوصی نیز دعوت شده تا نظراتشان را اعلام کنند. در همین حال برای موضوع پرداخت نیز با بانک مرکزی و وزارت ارتباطات وارد مذاکره شدهایم. در حال جمعبندی هستیم و به زودی این سند ابلاغ میشود و مشکل فعلی ارائهکنندگان خدمات محتوا حل خواهد شد. با بانک و وزارت ارتباطات صحبت شده است.
yektanet.com
نهضت سواد فضای مجازی در کشور شکل گیرد
معاون مرکز ملی فضای مجازی با بیان اینکه در حوزه صیانت از فضای مجازی کودک تاخیر داریم و زیست کودکانمان در این فضا شرایط مناسبی ندارد، گفت: باید نهضت سوادآموزی فضای مجازی در کشور شکل گیرد.
در این جلسه همچنین قاسم خالدی -معاون امور محتوایی مرکز ملی فضای مجازی- بر اجراییسازی سند صیانت از حقوق کودکان و نوجوانان در فضای مجازی تاکید کرد و گفت: تمامی تلاش این است که این سند در حد یک سند باقی نماند و در حال جلو بردن اقدامات عملیاتی سازی آن هستیم.
وی از تشکیل کارگروه آسیبهای فرهنگی و اجتماعی و کارگروه عملیاتی سازی این سند در مرکز ملی فضای مجازی خبر داد و گفت: توسعه و ترویج فضای مناسب برای کودکان و نوجوانان در فضای مجازی ضروری است و باید زیرساختهای مناسب برای این قشر در این فضا ایجاد شود.
خالدی با بیان اینکه یک سوم جمعیت کشور را قشر کودکان و نوجوانان تشکیل میدهند و باید زیستبوم لازم آنها را در فضای مجازی فراهم کنیم، افزود: در مفاد مختلف این سند به توسعه و ترویج فضای مجازی مناسب کودکان اشاره شده است.
معاون مرکز ملی فضای مجازی با تاکید بر اینکه امروز متأسفانه فضای مجازی ما محل مناسبی برای زیست کودکان نیست و شرایط مناسبی ندارد، گفت: باید قبول کنیم امروز فضای مجازی ما جولانگاه انواع جرایم سایبری است و این فضا بستر آسیبهای فرهنگی - اجتماعی را گسترش میدهد. این شرایط باید تغییر کند.
وی با بیان اینکه ما در جلسه شورای عالی فضای مجازی از عنوان سند صیانت از حقوق کودکان در فضای مجازی دفاع کردهایم، خاطرنشان کرد: صیانت یکی از وظایف حاکمیتها است و ما نباید مرعوب عملیات روانی دشمن در این زمینه شویم. همه نهادها و سازمانها باید نقش صیانتی خود را در این خصوص به جد دنبال کنند.
خالدی با اشاره به اینکه حتی کشورهای مدعی نظام دموکراتیک و داعیه داران دموکراسی نیز نگران فضای مجازی کودکان و نوجوانان هستند، گفت: اما ما در این زمینه تأخیر ورود داریم.
وی با اشاره به اتفاقات و اختلالاتی که چند روز اخیر پلتفرمهای خارجی با آن مواجه شدند، گفت: حتی آن کشورهایی که ادعای دموکراسی دارند نیز در کنگره آمریکا تاکید کردند که فیسبوک به کودکان ما در فضای مجازی تجاوز میکند.
معاون مرکز ملی فضای مجازی با تاکید بر نقش کلیدی خانواده و آموزش کودکان در حوزه فضای مجازی گفت: چالش اصلی ما بحث سواد فضای مجازی و مهارتافزایی است که باید با یک اقدام جهادی و عملیاتی گسترده این چالش را رفع کنیم. باید مانند ابتدای انقلاب که نهضت سوادآموزی در کشور شکل گرفت، نهضت سواد فضای مجازی در کشور ایجاد شود. باید شکاف بین نسلی که بین خانوادهها و فرزندان در فضای مجازی ایجاد شده است، رفع شود.
خالدی تصریح کرد: ما مصر هستیم که این سند را عملیاتی کنیم و در این راستا یکی از نکات مهم توجه ویژه به کسب و کارهای حوزه تولید محتوای فضای مجازی کودک است. رفع انحراف از خدمات ارزش افزوده و آسیبشناسی وس (VAS ) در دستور بررسی است و به زودی این طرح را برای کمیسیون عالی محتوای مرکز ملی فضای مجازی و در صورت نیاز برای طرح در صحن شورای عالی فضای مجازی ارائه میکنیم.
وی گفت: برای حل مشکلات خدمات پرداختی صنعت محتوا نیز جلساتی را با بانک مرکزی داشتهایم و در حال رایزنی برای حل چالشهای موجود در این حوزه از جمله رفع آسیبهای پرداخت آنلاین و نیز تسهیل پرداخت برای صنعت محتوا، هستیم و اگر بخش خصوصی در این زمینه پیشنهادی دارند میتوانند آن را برای مرکز ملی فضای مجازی ارسال کنند.