شاخص بازار- بسیاری از استانها از حدود 10 روز قبل به طور متناوب شاهد بارش باران سیلآسایی هستند که خسارات زیادی به جا گذاشته است و طبق پیش بینی کارشناسان هواشناسی، این بارش ها ادامه مییابد.
موج بارندگیهای شدید هفته قبل در 20 استان آغاز شد و در حالی که این بارش ها به صورت پراکنده ادامه یافته، موجب لغزندگی و مسدود شدن جاده ها، وقوع سیل و رواناب، خسارات جدی به بخشهای مختلف کشاورزی و دامداری، جادهها، تاسیسات عمرانی شهری و آب و فاضلاب شده است.
رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر میگوید که طی این مدت، امدادگران هلال احمر به 2 هزار و 435 هموطن گرفتار در سیل و آبگرفتگی در 16 استان کشور، امدادرسانی کردند.
به بیان «مهدی ولی پور»، در این مدت 16 استان آذربایجان شرقی و غربی، اصفهان، تهران، خراسان های جنوبی، رضوی و شمالی، سمنان، سیستان و بلوچستان، خوزستان، کرمان، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان، گیلان، مازندران و یزد نیازمند به خدمات امداد و نجات بودند و امدادگران هلال احمر در 101 شهر، روستا، مناطق عشایرنشین و 19 محور متاثر از سیل، خدمات لازم امدادی را به هموطنان ارائه کردند.
این در حالی است که سامانه بارشی دیگری از دیروز فعال شده و براساس پیش بینی های هواشناسی، در برخی مناطق تا روزهای آینده برقرار خواهد بود که لازم است تمامی تدابیر احتیاطی برای در امان ماندن از خطرات احتمالی ناشی از آن اتخاذ شود.
بنا براعلام سازمان هواشناسی، امروز در استان های، مازندران، گلستان، تهران، البرز، قم، مرکزی، خراسان شمالی، رضوی، شمال خراسان جنوبی و نیمه شرقی استان اصفهان بارشها شدت بیشتری دارد و روز یکشنبه نیز در سواحل خزر، دامنه جنوبی البرز مرکزی، جنوب شرق، شرق و شمال شرق کشور این بارشها ادامه خواهد داشت.
تازه ترین اخبار حاکی از آن است که مدیریت بحران در استانهای پرخطر به حال آماده باش درآمده است.
بارشها و تازهترین وضعیت استانها
خراسان رضوی
در خراسان رضوی که هفته قبل به صورت متناوب شاهد بارانهای رگباری است، دیروز (جمعه) هم در اغلب جاده های آن باران همراه با پوشش ابر ادامه یافت.
دیروز در جادههای جنوبی خراسان رضوی از جمله جادههای تربتحیدریه، گناباد و بردسکن ریزش باران و لغزندگی سطح جاده گزارش شد و در جادههای شمالی استان نیز پوشش ابر وجود داشت.
به گفته سرهنگ حسین میشمست رییس پلیس راه خراسان رضوی،2 روز گذشته یک فقره تصادف با یک متوفی و یک فقره تصادف با 2 مجروح در جادههای استان رخ داد.
همچنین به گفته زهرا عنایتی کارشناس مرکز پیشبینی اداره کل هواشناسی خراسان رضوی، بارشهای بهاری از روز پنجشنبه تا جمعه هشت شهرستان استان را فرا گرفت که بیشترین آن در درگز با 12 میلیمتر ثبت شده است.
وی با بیان این که بعد از درگز بیشترین بارندگی در شهرستانهای قوچان و سبزوار به ترتیب به میزان 9 و پنج میلیمتر گزارش شده است.، پیش بینی کرد که فعالیت سامانه بارشی جدید از عصر جمعه تا سهشنبه ادامه می یابد.
عنایتی افزود: با فعالیت این سامانه بارش زا وقوع بارشهای رگباری توأم با رعد و برق در نواحی مستعد همراه با بارش تگرگ، آبگرفتگی و احتمال سیلاب، افزایش شدت وزش باد و احتمال بروز خسارت در بیشتر نقاط استان بویژه نیمه غربی و شمالی آن پیش بینی شده است.
مرکز پیش بینی اداره کل هواشناسی خراسان رضوی نیز دیروز با صدور اطلاعیه ای در سطح نارنجی از وقوع بارشهای پرحجم در 17 شهرستان این استان طی هفته آینده و خطر وقوع سیلاب خبر داد.
براساس این اطلاعیه، بارشهای پیش بینی شده بیشتر در شهرستانهای جوین، جغتای، خوشاب، داورزن، سبزوار، قوچان، درگز، کلات، چناران، گلبهار، نیشابور، فیروزه، تربتحیدریه، فریمان، ریوش، مشهد، طرقبه شاندیز و ارتفاعات و دامنههای هزار مسجد و بینالود رخ خواهد داد.
این بارشها برای بیشتر مناطق استان خراسان رضوی پیشبینی شده و بیشترین حجم آن عصر شنبه و روز یکشنبه هفته خواهد بود.
در همین حال، از سبزوار خبر رسید که بر اثر بارش ها در روزهای اخیر و همچنین جاری شدن سیلاب بخشی از ابنیه فنی راههای این شهرستان دچار آسیب شد که میزان خسارت از سوی کارشناسان در دست بررسی است.
همچنین سه شنبه هفته قبل، بارندگی شدید و سیلاب ناشی از آن در گناباد که شاهد 24 میلیمتر باران ظرف سه ساعت بود ، 832 میلیارد ریال خسارت به بخشهای این شهرستان وارد کرد.
به گفته حامد قربانی فرماندار گناباد، بیشترین خسارت به میزان 550 میلیارد ریال مربوط به بخش کشاورزی و عمده آن قنوات و آسیب به مزارع کشاورزی است و 400 راس دام هم به دلیل افتادن در مسیل و سیلاب تلف شدند.
وی افزود: به دنبال بارش شدید باران که در 50 سال گذشته در این شهرستان بی سابقه بود، 17 سیل بند تخریب و سرریز روان آب و سیلاب از بخش کاخک به سوی گناباد جاری شد.
آذربایجان شرقی
اما بارش باران شدید و تگرگ در مناطق مختلف آذربایجان شرقی در چهل و هشتمین روز از بهار، به ویژه در کلانشهر تبریز، از عصر روز جمعه موجب آبگرفتگی خیابان ها و معابر شد و به لوازم منزل و خودروهای برخی شهروندان خسارت زد.
شدت پیامدهای این بارندگی ها به حدی بود که نیروهای هلال احمر و آتش نشانی برای تخلیه آب منازل و معابر دخالت کردند.
در تبریز، بارش باران همراه با تگرگ، برخی از خیابان ها را مسدود کرد و موجب فرو رفتن برخی از خودروها در سیلاب و گل و لای شد.
بارش باران موجب شد که ارتفاع آب جمع شده در زیرگذر میدان فهمیده تبریز به بیش از یک متر برسد و خودروها در آن گیر بیفتند؛ این اتفاق بازتاب گسترده ای در فضای مجازی داشت و تصاویر آن بین کاربران دست به دست شد.
مناطقی از تبریز هم از قبیل باغمیشه و مناطق پیرامونی ائل گلی عصر دیروز (جمعه) شاهد بارش تگرگ بود؛ بارش تگرگ به اندازه ای بود که تا ساعتی بعد نیز بر روی زمین باقی ماند.
جمع شدن حجم انبوهی از آب در زیرگذر میدان بزرگ فهمیده تبریز، علاوه بر نیروهای شهرداری، نیروهای آتش نشانی و هلال احمر را وارد میدان کرد.
بارش شدید باران، دیروز معابر ملکان را هم زیر آب برد و در شهر سیلاب به راه انداخت و در بخش مهربان سراب هم تگرگ به محصولات کشاورزان خسارت زد.
هریسی ها هم شاهد بارش شدید باران و تگرگ و سیلاب بودند.
با این وجود، مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی می گوید: بارش باران سیل آسا و تگرگ در مناطق مختلف استان خوشبختانه تاکنون خسارت جانی نداشته است.
در همین حال، کارشناسان اداره کل هواشناسی آذربایجان شرقی درباره بارش شدید باران و تگرگ و سیلابی شدن معابر در مناطق مختلف استان تا 2 روز آینده هشدار داده اند.
خراسان شمالی
در خراسان شمالی، راههای سیل گرفته در 24 محور روستایی استان که براثر بارندگی پنجشنبه شب بسته شده بود روز جمعه با تلاش راهداران بازگشایی شد و تلاش راهداران برای بازگشایی سایر محورهای روستایی ادامه پیدا کرد. .
به گفته جعفر شهامت مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان شمالی، سیل در شهرستان اسفراین سبب بسته شدن روستای باغی شد و این مسیر تا روز جمعه هنوز بسته بود ، اما چهار محور روستایی در این شهرستان بازگشایی شده است.
وی گفت: در شیروان یک محور روستایی، در شهرستان مانه و سملقان 6 محور و در در جاجرم راه روستاها در چهار محور بازگشایی شده است.
شهامت که روز جمعه سخن می گفت، خاطرنشان کرد: راه ارتباطی شهر شوقان و چهار روستا در شهرستان جاجرم تا امروز هنوز بسته است و راهداران مشغول بازگشایی این محورها هستند.
در همین حال، فرماندار اسفراین گفت: بارش شدید باران و وقوع سیلاب پنجشنبه شب طبق برآورد اولیه حدود 12میلیارد ریال به محور ارتباطی این شهرستان خسارت وارد کرده است.
مهدی کرامتی اظهار داشت : بیشتر خسارتها به محورهای روستایی رویین ، قزاقی، اردغان، دنج و باغی در بخش مرکزی شهرستان و محور اسفراین _ بجنورد بود که بخشی از این محورها نیاز به مرمت و بهسازی دارد.
مدیرکل ستاد مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی هم اعلام کرد که بارش باران شدید بهاری و تگرگ در عصر روز پنجشنبه به محصولات باغی و زراعی در شهرستان های اسفراین، شیروان، فاروج ، جاجرم و بجنورد خسارت زد.
از سوی دیگر، مدیر جهاد کشاورزی شیروان میزان خسارات وارد شده به بخش کشاورزی این شهرستان بر اثر بارش تگرگ پنج شنبه شب را 61 میلیارد و 400 میلیون ریال برآورد کرد که بیشترین سطح آن مربوط به باغها بوده است.
مهران حیاتی یادآور شد: خسارت وارد شده به کشاورزی تنها در بخش مرکزی و حومه بخش شرقی شهرستان بوده است.
همچنین فرماندار شیروان گفت: بارندگی های شدید پنج شنبه شب خسارتی به حوزه راه روستایی، ابنیه فنی و پل وارد نکرد و فقط معابر شهر دچار آبگرفتگی شد که با اقدام به موقع نیروهای شهرداری مشکل برطرف شد.
در همین حال، هواشناسی خراسان شمالی با اعلام وضعیت قرمز، شرایط جوی این استان را در چند روز آینده همراه با بارش باران، احتمال ریزش تگرگ و وزش باد و وقوع سیل اعلام کرده که بر این اساس، مدیریت بحران استان هم به حالت آماده باش در آمده است.
همچنین صادق رمضانزاده معاون اداره کل مدیریت بحران خراسان شمالی دیروز (جمعه) گفت که بارش شدید باران و وقوع سیل 24 ساعت گذشته به مزارع کشاورزی، باغات و راههای اکثر شهرستان های استان خراسان شمالی خسارت وارد کرد که بیشترین خسارت ناشی از این حوادث مربوط به شهرستان جاجرم در جنوبغربی این استان بود.
وی قطع پل ورودی شهر شوقان در شهرستان جاجرم را یکی از این خسارت ها اعلام کرد و افزود : در شرایط فعلی کارشناسان ستاد مدیریت بحران سرگرم بررسی میزان خسارت ناشی از سیل به این پل و مرمت موقت برای از سرگیری تردد در این مسیر هستند.
رمضان زاده با اشاره به پراکندگی میزان خسارت های ناشی از سیل پنجشنبه شب و تداوم بارندگی سیلابی در استان خراسان شمالی در 24 ساعت آینده، برآورد ارزش میزان خسارت های ناشی از این حوادث را به روزهای آینده موکول کرد.
رییس جمعیت هلال احمر بجنورد هم گفت: امدادگران این جمعیت سه فرد گرفتار در سیلاب روستای حاجی بیلر را که پنجشنبه شب در سیل گرفتار شده بودند،نجات دادند.
بارش شدید باران و تگرگ شب گذشته در استان خراسان شمالی علاوه بر قطع راه ارتباطی 24 روستا، به چندین دهنه پل ارتباطی در این مناطق نیز خسارت وارد کرد و بخش زیادی از مزارع کشاورزی و باغات نیز تخریب و یا آسیب جدید به آنها وارد کرد.
طبق آخرین گزارش سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در 45 روزه گذشته از بهار 1400 باران رگباری بهاری و سیلات همراه با تگرگ حدود 304 میلیارد ریال به بخش کشاورزی این استان خسارت وارد کرد.
استان خراسان شمالی در منطقه معتدل کوهستانی قرار دارد که میانگین بارش باران سالانه در این استان حدود 240 میلیمتر می رسد.
سیستان و بلوچستان
اما در سیستان و بلوچستان، 318 آسیب دیده ناشی از سیل در 30 روستای جنوب استان توسط نیروهای جمعیت هلال احمر امدادرسانی شدند.
این خبر را علیرضا میربهاءالدین مدیرعامل جمعیت هلال احمر روز جمعه اعلام کرد و اظهارداشت: 209 نفر آسیب دیده از بارندگی های اخیر در استان سیستان و بلوچستان در چادرهای امدادی اسکان اضطراری یافتند.
وی افزود: 30 روستا در شهرستانهای خاش، ایرانشهر، نیکشهر، فنوج، سرباز و هامون درگیر سیلاب و آبگرفتگی شدند که توسط 191 نجاتگر در قالب 46 تیم عملیاتی و بکارگیری 37 خودرو امدادی و عملیاتی امداد رسانی شدند.
تهران
"ابوالقاسم مهری" فرماندار شهرستان فیروزکوه نیز با اشاره به وقوع سیل هفته گذشته در چندین روستای بخش مرکزی این شهرستان اعلام کرد: این سیل 150 میلیارد تومان به مسیرها، باغات، خطوط ریلی و سایر تاسیسات خسارت زد.
سمنان
در پی بارندگی های اخیر در منطقه جنوب دامغان و جاری شدن سیل در روستاهای حسینان، معلمان و سینگ، یکصد نفر از گروه های جهادی شامل نیروهای بسیج و سپاه شهرستان جهت خدمت رسانی و رفع مشکلات به این منطقه اعزام شدند که این امدادرسانی ادامه دارد.
رفع آبگرفتگی معابر، خارج کردن گل و لای از 50 منزل روستایی، نظافت منزل و شست و شوی فرش ها، از جمله اقدامات گروههای جهادی در مناطق سیلزده است.
اداره کل هواشناسی استان سمنان دیروز(جمعه) با صدور هشدار نارنجی برای روزها آینده، ناپایداریهای جوی از نوع باد و رگبار شدید و آبگرفتگی را برای بیشتر نقاط این استان تا روز دوشنبه مخاطرهآمیز اعلام کرد.
به گفته مدیرکل هواشناسی استان سمنان، پیرو هشدار زرد هواشناسی در پانزدهم اردیبهشت درباره ناپایداری های جوی تا بیست و یکم این ماه، بر اساس تحلیل آخرین تصاویر ماهواره ای و نقشه های پیشیابی، پیشبینی می شود تا روز یکشنبه ناپایداری ها تقویت و تشدید شود.
بر این اساس، این ناپایداری ها روز شنبه در غالب نقاط و با شدت بیشتر در نیمه شرقی، شمالی و مرکزی استان سمنان بیشتر خواهد بود و فردا نیز رگبار و باد شدید در نیمه شرقی، و نواحی شمالی استان سمنان پیش بینی می شود.
آبگرفتگی و جاری شدن رواناب و سیلابی شدن مسیلها و رودخانههای فصلی، احتمال خسارت ناشی از باد و خسارت ها در بخش های کشاورزی و دامداری به دلیل رگبار و تگرگ و یا صاعقه با توجه به شرایط فصلی و رگباری بودن بارشها وجود دارد.
اصفهان
بارندگی اخیر در اصفهان120 میلیارد تومان به ویژه در محدوده شرق و شمال این استان خسارت وارد کرد.
منصور شیشه فروش مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: بر اثر بارندگی سه شنبه و چهارشنبه هفته قبل در نوار شمالی و شرقی استان، خسارت هایی به شهرستان های خور، کاشان، نطنز، اردستان، بخشی از جرقویه سفلی و محور ارتباطی برخوار و بخش چوپانان در شهرستان نایین وارد شد.
وی اضافه کرد: بیشترین خسارت وارد شده براساس ارزیابی های صورت گرفته توسط گروه های ارزیاب اداره راهداری، بنیاد مسکن و جهاد کشاورزی مربوط به روستاهای بیاضه، چاهملک، مهرجان، بازیاب و هفتومان در خور و بیابانک است.
به گفته مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان، در این راستا ٢5٣ واحد مسکونی در این مناطق به تعمیر و احداث نیاز دارند که برآورد خسارت در بخش مسکن و معابر 4٣ میلیارد تومان ارزیابی شده است.
وی افزود: در بخش کشاورزی به سه هزار و 5٠٠ هکتار زمین های زراعی و ٨٠٠ هکتار باغ ها که عمده آنها پسته بودند و ٣6 رشته قنات خسارت وارد شد که مجموع آن 5٠ میلیارد تومان ارزیابی شده است.
به گفته شیشه فروش، بدلیل هشدارهای بموقع و تمهیدات از پیش اندیشیده و ابلاغ شده به دستگاه های متولی این خسارت ها با تلفات جانی همراه نبوده است.
وی یادآور شد: از شنبه تا دوشنبه هفته آینده با استقرار سامانه های همرفتی و ناپایدار جوی شرایط بارش ها همانند چند روز پیش رخ می دهد.
وی با بیان اینکه محدوده این بارشها در شمال و شرق اصفهان است از دستگاه های متولی و امدادگر خواست تا به هشدارها و توصیه های مدیریت بحران توجه داشته باشند و تمهیدات لازم را از اکنون در دستور کار قرار دهند.
اردبیل
اما در اردبیل بارش باران روز جمعه در بیشتر مناطق استان مزارع تشنه کشاورزی را سیراب کرد و موجب خوشحالی کشاورزان و باغداران شد.
بارش باران در عین حال در بیشتر مناطق همچنین موجب آبگرفتگی معابر شد.
در شهر خلخال و مناطق تابعه این شهرستان در طول پنجشنبه شب و روز جمعه زمینه جاری شدن آب در بستر رودخانه های فصلی خشک شده این منطقه را فراهم ساخته وحیاتی دوباره به طبیعت خلخال بخشید.
رییس اداره هواشناسی خلخال از بارش بیش از 10 میلیمتر باران در سطح این شهر خبر داد و افزود: میزان بارندگی باران در مناطق مختلف این شهرستان متفاوت بوده و در برخی از مناطق کوهستانی بارندگی ها بصورت ریزش تگرگ شدید،رگبار تند و سیل آسای باران همراه با رعد و برق شدید و غرش اسمان همراه بوده است .
هواشناسی اردبیل هم اعلام کرد که تا ساعت 19 جمعه در شهرستان نیر 15 میلیمتر، مشگین شهر 16 میلیمتر، سرعین 11 میلیمتر و اردبیل هشت میلیمتر باران باریده است.
بر اساس پیش بینی هواشناسی بارش متناوب باران تا ظهر روز شنبه در بخشهایی از مناطق مرکزی و جنوب استان تداوم خواهد داشت.